Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Arriba la pluja d’estrelles dels Leònids aquest cap de setmana

El màxim d’aquest episodi s’espera durant la nit i matinada de dissabte a diumenge. Les males previsions meteorològiques fan perillar l’observació d’aquest espectacle a Catalunya

La pluja d'estrelles dels Leònids arriba aquest cap de setmana
La pluja d'estrelles dels Leònids arriba aquest cap de setmana | Arxiu

 

Aquest cap de setmana tenim una cita amb el cel. I és que no només a l’estiu podem gaudir d’una gran pluja d’estrelles, sinó que també durant l’any n’hi ha algunes de ben conegudes. Aquest novembre ens visiten els Leònids, que creuaran el cel de Catalunya,  especialment la nit de dissabte a diumenge quan es preveu el punt àlgid.

El pas del cometa Temple-Tuttle cada mes de novembre és el responsable d’aquesta pluja d’estrelles. En concret, aquest esdeveniment és un imprescindible a l’agenda astronòmica anual i cada 33 anys s’endinsa a l’interior del sistema solar per renovar la seva cua de pols. En algunes ocasions, l’espectacle que ofereixen és impressionant. 

L’última cita que es recorda tan espectacular va ser l’any 1999, quan es van arribar a veure uns 3.000 meteors per hora en el seu punt àlgid. Enguany, però, s’espera que es vegin al voltant de 20 meteors per hora. Segons els experts, la quantitat d’estrelles fugaces que cauen a la Terra fruit la pluja dels Leònids depèn de si el cometa passa més o menys a prop de Júpiter. 

Aquest diumenge arriba la pluja d'estrelles més esperada
Aquest diumenge arriba la pluja d'estrelles més esperada | Arxiu

 

Un espectacle anual imprescindible

La pluja d’estrelles dels Leònids és una cita astronòmica anual imprescindible a casa nostra i a molts punts del planeta. En concret, aquests meteors són roques que fan prop d’un centímetre de gran i cauen a la Terra a una velocitat d’uns 72 km/h. La imatge que ofereixen quan entren a l’atmosfera és la d’una bola brillant amb colors molt variats, principalment, blanc, verd i blau.

La direcció en la que cauen és molt concreta, ja que, combinada amb el moviment de la Terra, sembla que provinguin de la constel·lació de Lleó. Es recomana que, si ens trobem en un lloc sense núvols, s’observi el cel especialment a partir de les 01:00h de la matinada de dissabte a diumenge, ja que la llum de la lluna, que es troba creixent, impedirà abans gaudir al 100% de la pluja d’estrelles.  El satèl·lit es pondrà passada la mitjanit.

Males condicions meteorològiques per gaudir dels Leònids

Malauradament, la previsió meteorològica no és gens favorable de cara al màxim de la pluja d’estrelles dels Leònids, previst per la nit i matinada de dissabte a diumenge. Hihaurà força núvols arreu i, de fet, s’esperen ruixats a punts del litoral, prelitoral i la meitat nord de Catalunya. No obstant, el cel pot estar més obert la nit anterior, especialment a l’interior. Tot i que no cauran tants meteors per hora, també podrem gaudir de l’especta