IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Torre de Cabdella, a Lleida, lidera la llista dels més freds d'Espanya

Va arribar als -32º centígrads

La temperatura más baja de España se registró en el lago Estangento.
L'estany Gento, a la Torre de Cabdella, va registrar la temperatura més baixa d'Espanya | Imagen de: Ricard Gabarrús.

La Costa Brava i la Costa Daurada són dos dels grans reclams turístics amb els quals compta Catalunya. Les meravelloses platges del Mediterrani converteixen el territori en idíl·lic per gaudir d'unes vacances de Nadal al mar. Per això, és a l'estiu quan l'afluència de turistes incrementa notablement, ja que visitants d'arreu del món volen aprofitar les altes temperatures i les costes catalanes.

No obstant això, no només del mar viu el territori. L'hivern també representa una gran oportunitat per aquells que gaudeixen del fred. Les baixes temperatures que podem trobar a Catalunya, com també a la resta d'Espanya, són molt atractives pels qui gaudeixen d'aquestes. Per això, et mostrem els municipis més freds del país, els quals estan liderats per un poble català.

10. Salamanca

Ciutat considerada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i un dels grans municipis universitaris que hi ha a Espanya. A més, una de les localitats més fredes que hi trobem al país. Els registres més alarmants van ser notificats el 1963, quan es va patir una temperatura mínima de -20º centígrads.

 

9. Cantalojas (Guadalajara)

El desè poble d'aquesta llista el trobem a Guadalajara. Cantalojas va enregistrar, durant aquest mateix gener de 2018, una temperatura de -20,8º centígrads. El municipi, situat a 1.200 metres d'altitud, ha patit un dels Nadals més durs que es recorden, el qual li ha permès ubicar-se entre els pobles més freds del país.

 

8. Vitòria (Álava)

La seva localització geogràfica, al nord del país, la converteix en una de les ciutats més fredes a cada hivern. Les seves temperatures, des de desembre fins al febrer, baixen fàcilment dels 0º. Va ser l'any 1961, amb uns registres de -21º centígrads, quan es va arribar a la mínima coneguda.

 

7. Burgos

L'arquitectura medieval i l'espectacular catedral amb la qual compta aquesta ciutat lleonesa són un gran reclam turístic. No obstant això, la majoria prefereix gaudir-los a l'estiu, doncs els mesos de fred, les baixes temperatures dificulten l'estada. Són molts els que asseguren que l'any 1885 la ciutat va arribar a estar a -22º centígrads, encara que oficialment se'n van registrar -21º.

 

6. Terol

Un altre dels municipis reconeguts per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat que s'inclou en aquesta llista. L'hivern de 1945, els -22º que va registrar Terol la van convertir en una de les ciutats més fredes d'Espanya, mantenint aquest qualificatiu al llarg de la seva història.  

Imagen de una fuerte nevada en Teruel.
Imatge de Terol totalment nevat | Imagen de: EFE.

 

5. Albacete

Si abans parlàvem d'una ciutat lleonesa com una de les més fredes d'Espanya, ara és torn d'una manxega. El 1971, els termòmetres van enregistrar -24º centígrads, als quals es va arribar també a municipis propers, com Almansa i Villarrobledo. Les muntanyes que rodegen a Albacete la converteixen en un dels punts més freds del país.

4. Reinosa (Cantàbria)

Els -24,6º centígrads que es van enregistrar el 4 de gener de 1971 converteixen en aquest municipi del nord d’Espanya en un dels més freds del país. Reinosa és una de les localitats més festives que existeixen a la comunitat, gaudint d’espais memorables com La Casona o el temple de Sant Sebastià. No obstant això, el fred de la ciutat la converteix en favorable per visitar a l’estiu.

 

3. Molina de Aragó (Guadalajara)

En aquesta localitat manxega és complicat trobar temperatures per sobre dels 0º en les èpoques de més fred de l'any. Els ciutadans hi estan ben acostumats, encara que qualsevol turista que vulgui apropar-se no es voldrà trobar amb els -28,8º que es van notificar el 28 de gener del 1953, els quals van convertir a aquest municipi en el qual tanca el podi dels més freds.

 

2. Calamocha (Terol)

A banda de la capital, Terol, també hi ha un altre poble a la província aragonesa que s'incorpora a aquesta llista. Es tracta de Calamocha, la segona localitat amb una temperatura més freda al país, enregistrada el 17 de desembre de 1963, quan el termòmetre va marcar els -30º centígrads.

 

1. Torre de Cabdella (Lleida)

Finalment, és un petit municipi català el qual lidera aquests espectaculars registres. Es tracta de La Torre de Cabdella, ubicat a Lleida, on l'estació meteorològica que es troba a l'estany Gento va marcar un total de -32º centígrads. Va passar el 2 de febrer de 1956 i va convertir a aquest poble en el més fred de tot el territori.

Fotografia de la Torre de Cabdella, el poble més fred d'Espanya
Fotografia de la Torre de Cabdella, el poble més fred d'Espanya | Cedida

 

A més, extraoficialment, s'ha identificat zones del mateix Pirineu de Catalunya on les temperatures encara s'han trobat més baixes. Es considera que, en alguns moments, aquestes poden haver arribat als -50º centígrads, tot un repte pels amants dels climes freds crítics.


Comentaris

envia el comentari