Polèmica al Ripollès per l’aparició de nombrosos animals morts i decapitats

Els fets estan tenint lloc a les Llosses i s’ha muntat un dispositiu per localitzar els caçadors furtius que busquen els caps i banyes dels cérvols

Els caçadors tallen els caps dels animals per tenir-los com a trofeus
Els caçadors tallen els caps dels animals per tenir-los com a trofeus | Arxiu

El municipi de les Llosses, ubicat a la comarca del Ripollès, està vivint una situació molt macabra aquests últims mesos. Des del mes de març, dins del terme municipal i lluny de les àrees i temporada legals de caça, apareixen sovint animals morts i decapitats, principalment cérvols. 

Els fets van començar just quan es va acabar la temporada de caça, bàsicament de porcs senglar, i, per tant, els caçadors furtius estan duent a terme la seva activitat de forma il·legal i indiscriminada per aconseguir els caps i les banyes dels animals. 

Davant d’aquesta situació, els Mossos d’Esquadra i els Agents Forestals, amb la col·laboració de l’ajuntament de les Llosses, han posat en marxa des de fa mesos un dispositiu per localitzar els caçadors que duen a terme aquesta terrible pràctica.

El cap de cérvol com a «trofeu» i crida a l’ajuda ciutadana

 
Un cop tallats, els caçadors dissequen els caps dels animals per penjar-los a la paret
Un cop tallats, els caçadors dissequen els caps dels animals per penjar-los a la paret | Agents Rurals

 

En declaracions a 'CatalunyaDiari', l’alcalde de les Llosses, el republicà David Serrat, considera la situació de «greu» i assegura que els caçadors agafen els caps dels cérvols com a «trofeu», ja que, un cop aconseguits, habitualment els dissequen i els pengen a casa seva. La resta del cos, queda estès sense cap allà on l’animal ha estat caçat deixant una imatge dantesca. 

En aquest sentit, Serrat fa una crida a la població perquè ajudi a localitzar aquestes persones. «No hi ha manera de solucionar aquesta situació perquè els caçadors venen de nit quan no hi ha ningú, i des de la carretera mateix disparen als animals», explica Serrat.

Dificultats per enganxar els culpables

Els caçadors sovint són enxampats per dur a terme pràctiques il·legals
Els caçadors sovint són enxampats per dur a terme pràctiques il·legals | Agents Rurals

 

Segons el batlle, la dificultat principal per la qual no es localitzen amb facilitat els caçadors és el fet que el terme municipal té una extensió de 115 quilòmetres quadrats sense nucli urbà i estès al llarg de prats i muntanyes, per on no hi passa gairebé ningú, i menys de nit. 

Des del mes de març, de mitjana s’ha trobat un animal per setmana decapitat dins del terme municipal de les Llosses. Una xifra, però, que sovint és superior i ha arribat als tres animals morts en tan sols una setmana. Des de fa uns dies, sembla que aquesta pràctica ha anat rebaixant-se una mica.

La caça furtiva i il·legal és una pràctica malauradament molt habitual a Catalunya, ja que sovint molts caçadors duen a terme la seva activitat fora de les zones i horaris legals en benefici propi.


Comentaris

envia el comentari