Imatge d'una de les 'pomes fantasma'

'Pomes fantasma': l’espectacular fenomen que ha deixat l’onada de fred als EUA

L’excepcional temporal ha congelat gran part del país nord-americà i ha arrasat collites senceres. Les pomes s’han desfet però ha quedat el gel amb la seva forma

Els fenòmens meteorològics extrems també tenen la seva cara divertida o curiosa, i això és el que ha passat als Estats Units (EUA), que aquestes darreres setmanes ha patit una forta onada de fred històrica.  Més enllà de les escenes sobre com han patit els milions de ciutadans de la zona les baixes temperatures o els nombrosos morts i incidents, també hi ha imatges anecdòtiques que han deixat amb la boca ben oberta a més d’un. 

És el cas de l’estat de Michigan, on un pagès va perdre tota la seva collita de pomes però va tenir una gran sorpresa  quan, comprovant l’estat del seu terreny, va descobrir que alguns dels arbres comptaven amb unes pomes ben estranyes formades completament per gel. La imatge era tan impactant que molts ja han qualificat aquest fenomen com les ‘pomes fantasma’, com si hagin sortit directament de la pel·lícula ‘Frozen’ de ‘Disney’. Aquestes són algunes de les fotos del fenomen:

Explicació científica del fenomen de les ‘pomes fantasma’

El trencament del vòrtex polar va fer desplomar una massa d’aire d’origen àrtic que va fer baixar tant les temperatures a gran part dels Estats Units que en algunes ocasions, especialment del centre i nord del país, es van arribar a fregar els -50º, batent alguns rècords i fen evident el canvi climàtic. Amb aquest congelador, aquesta collita de pomes, així com moltes altres collites, es va perdre i la majoria van caure al terra. Però per què han quedat pomes de gel buides als arbres?

Això passa només en condicions extremes com és el cas, ja que el fred intens va podrir i descompondre aquestes fruites. Abans, però, la pluja gelant va rodejar les pomes i les va cremar al moment, creant una estructura de gel idèntica a la forma de les fruites que van aguantar enganxades a les branques.

La clau de tot, però, és el fet que les pomes tenen un punt de congelació més baix que l’aigua i, un cop les temperatures van pujar, les fruites es van desfer per complet però el gel es va mantenir, deixant aquest espectacular aspecte ‘fantasma’ amb la forma que havia tingut la poma.