Imatge del desembassament del pantà de Darnius-Boadella el 7 de febrer del 2020

Precaució al riu la Muga pel desembassament del pantà Darnius-Boadella

S’estan fent tasques controlades per millorar la qualitat de la llera i recuperar diversos hàbitats. No s’esperen danys, però es demana atenció en guals i zones baixes

Els pantans de tot Catalunya estan ben plens després de les abundants pluges i nevades arran de l’històric temporal ‘Glòria’ i això ha obligat a buidar d’aigua alguns d’ells, però també ha permès dur a terme tasques de manteniment que només són possibles si les reserves són òptimes.

En aquest sentit, el pantà de Darnius-Boadella, ubicat a l’Alt Empordà, està desembassant aigua per millorar la qualitat del riu la Muga, cosa que implica prendre precaució en alguns punts per l’augment del cabal. Una posada a punt que també va fer ahir dijous, 6 de febrer, un altre pantà català, concretament el de Riudecanyes (Baix Camp).

En concret, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) està realitzant, des del dijous al migdia i fins al vespre d’aquest divendres, 7 de febrer, una maniobra de cabals generadors en aquesta presa amb l’objectiu de generar una  avinguda controlada que millori la qualitat del riu la Muga, reperfilant i recuperant diversos hàbitats. 

Crida a la precaució a la zona

Aquesta maniobra és controlada i es produeix en un moment en què la meteorologia no pot interferir, ja que no plou des de fa dies i no hi ha previsió que ho faci avui tampoc. No obstant, l’acció comporta la crescuda del cabal del riu la Muga, raó per la qual l’ACA fa una recomanació de precaució als veïns de les poblacions  per on passa aquest riu a l’Alt Empordà, especialment en guals i zones baixes. Tot i això, l’ACA assegura que no hi ha previsió de danys. 

El pantà de Darnius-Boadella es troba en aquests moments al 85% de la seva capacitat amb uns 52 hm³ d’aigua emmagatzemats.  S’ha aprofitat aquest moment de reserves per dur a terme la maniobra de millora mediambiental del riu. En aquests moments, s’alliberen uns 28 m³/s, tenint en compte que abans de la maniobra es desembassaven uns 7 m³/s.

Les maniobres de cabals generadors estan contemplades en la planificació hidrològica vigent (2016-2021) i es duen a terme sempre que les condicions ho fan possible, quan un determinat embassament té un alt volum de reserves i això no perjudica la garantia dels diferents abastaments.  L’any 2019 es va dur a terme la primera maniobra de cabals generadors en el riu la Muga.