IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Quarantena amb aigües mil: aquesta és la previsió pel mes d'abril del 2020

L'abril podria tornar a ser un mes bastant més plujós del normal a Catalunya, però el fred d'hivern ja no tornarà fins a l'any vinent

Imatge d'una persona caminant sota un fort aiguat a Barcelona
La pluja seguirà caient amb abundància a Catalunya durant aquest mes d'abril | EFE

Les temperatures d'aquestes darreres setmanes de març han estat molt atípiques aquest mes, però amb això no hi haurà suficient perquè març acabi sent un mes fred. Tot i això, sembla que l'arribada de l'abril, ens portarà un canvi de tendència cap a un ambient més estable i càlid a partir de finals de setmana. Més enllà, no sabem amb exactitud que passarà, però si fem cas dels mapes del temps estacionals, abril podria tornar a ser un mes molt plujós a Catalunya.

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional 'NOAA', un dels que tenen més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant això, les previsions a tan llarg termini sempre tenen una fiabilitat força baixa. Per ara, aquest inici del 2020 aquests mapes han encertat de forma general les elevades temperatures.

Temperatures en la mitjana: s'acaba el fred d'hivern

Els mapes a llarg termini segueixen marcant una continuïtat de les temperatures amb valors molt similars als propis per l'època en comparació a la mitjana climàtica. Per tant, tot sembla indicar, i més veient els mapes a curt termini, que el fred de cru hivern ja no ens tornarà a visitar fins a l'any vinent.

Previsió d'anomalies de temperatura previstes per la NOAA
Previsió estacional de temperatures previstes per aquest pròxim mes d'abril | NOAA

Pluges superiors a les habituals

Pel que fa a les precipitacions, sembla que serien superiors a la mitjana com dèiem, especialment durant la segona quinzena. Tenint en compte que el mes d'abril, ja és plujós de per si, aquesta anomalia ens indica que pot ploure amb ganes, però també tindrem dies de sol i bonança, com per exemple, a finals d'aquesta setmana.

Mapa d'anomalies de precipitació de la NOAA
Previsió estacional de precipitacions per aquest pròxim mes d'abril | NOAA

Segueixen les anomalies positives al nord i est d'Europa

Finalment, a la resta d'Europa seguiran les temperatures normals o més elevades del que tocaria per l'època, seguint la tendència d'aquest any 2020. De fet, els valors poden ser especialment elevats a la península escandinava, on l'anomalia seria molt marcada durant tot el març.

Les pluges també serien més escasses del que és habitual en el conjunt del continent, segurament més abundants al nord, temps sec al centre i més pluges del normal al Mediterrani.


Comentaris

envia el comentari