Imatge d'una dona afectada per una forta ventada

Molta precaució: Alerta pel primer fort temporal de vent de la tardor a Catalunya

Un front fred polar atípic per l’època ens portarà vent molt intens de mestral a partir de divendres a moltes comarques

El temps es complicarà de valent en el tram final de la setmana a Catalunya. L’arribada d’un front fred  d’origen  polar a partir del dijous i, sobretot divendres, farà que tinguem el primer gran temporal de vent de la temporada. La forta ventada serà de mestral i afectarà especialment totes les comarques de Tarragona, sud de les de Barcelona i pla de Lleida.

Tot plegat a causa de l'arribada d'una borrascainsòlita per l’època que farà caure en picat les temperatures amb ambient d’avançada tardor de nit i provocarà la primera i prematura nevada de la temporada al Pirineu. Tot i que encara hi poden haver canvis, els mapes ja fa dies que insisteixen en aquest sentit. D’aquesta manera, la tardor, que arriba oficialment aquest dimarts, 22 de setembre, a les 15:31h, farà una entrada per la porta gran a casa nostra.

Fortes ventades: on i quan

La part càlida del front ens començarà a arribar a partir del dijous, moment en què el vent de ponent  i garbí, possiblement reescalfat de forma transitòria, ja es deixarà sentir a molts punts de la meitat sud i de la costa de forma moderada. Serà a partir de la nit i, sobretot, la matinada de divendres, quan la ventada girarà a mestral i s’enfortirà molt, provocant el primer temporal de vent de la tardor a molts punts. Un vent  que, juntament amb la baixada de les temperatures, farà que la sensació de fred  es reforci. En aquest mapa publicat al compte de 'Twitter' de 'Catalunya Méteo' es pot veure clarament la  forta ventada  prevista divendres a gran part de Catalunya:  

Les comarques més afectades per la ventada seran, sense cap mena de dubte, les de Tarragona, on se superaran els 80 km/h o s’assoliran els 100 a en diverses ocasions. No obstant, a les zones clàssicament més ventades, és a dir, del sud del Baix Camp en avall, les ràfegues poden assolir puntualment els 120 km/h. 

Les altres comarques que es veuran afectades pel vent seran el pla de Lleida i les del sud de Barcelona, així com zones elevades de pràcticament tot Catalunya. En totes aquestes àrees, s’hi esperen ràfegues que es mouran entre els 55 i els 80 km/h. Per exemple, la mateixa Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) es veurà afectada pel vent.

La tramuntana també entrarà amb ganes a l’Empordà, amb estones afectant tota la Costa Brava, mentre que als cims del Pirineu també es viuran hores molt ventoses. La ventada anirà a menys arreu a partir del dissabte, però es mantindrà a Tarragona, Terres de l’Ebre i l’Empordà amb alguna ràfega forta.

Compte amb balcons i terrasses

Tot i que moltes de les zones que patiran la ventada estan acostumades al vent, com ara les comarques de Tarragona, el cert és que el primer temporal d’aquestes característiques sempre agafa a molta gent desprevinguda. Per tant, desar o lligar bé tots els objectes que puguin sortir volant fàcilment de balcons o terrasses, com ara els tendals o altres materials utilitzats freqüentment a l’estiu. Molta precaució també a l’hora de conduir per la carretera.