Imatge d'un menor caminant en un dia de pluja i de plena tardor

Males notícies pel pont del Pilar: fred segur amb nou i important canvi de temps

Els mapes no s’acaben de posar d’acord amb les precipitacions. Serà el tercer cap de setmana consecutiu amb canvis destacats

La tardor va arribar per la porta gran pel que fa a la meteorologia i, mostra d’això, és que des que va començar ara fa tot just dues setmanes, ja hem viscut dos canvis molt importants de temps amb temperatures més baixes del que tocaria, ventades, pluja i neu. En aquesta línia, ja s’entreveu un nou i important canvi de temps, de nou, coincidint, amb el cap de setmana. I aquesta vegada coincidirà amb el conegut com el pont del Pilar, enguany cap de setmana llarg, ja que el dia festiu cau en dilluns.

En concret, una massa d’aire clarament més fred es despenjarà del nord d’Europa i ens afectarà de forma indirecta, fent baixar les temperatures amb ganes i deixant un ambient atípicament fred per l’època. El que no està tan clar és què passarà amb el vent i la pluja. Per ara, sembla que tindríem una tongada de ruixats dissabte a moltes comarques i ventades més concentrades al sud de Tarragona i Empordà. La cota de neu tornaria a desplomar-se al Pirineu.

Una situació que haurem de seguir amb molta atenció perquè els mapes no s’acaben de posar d’acord i segur que hi ha canvis importants en la previsió.

On i quan pot ploure?

El canvi de temps començaria a notar-se entre dijous i divendres amb més intervals de núvols i alguns plugims o ruixats dispersos i puntuals entre la costa de Barcelona i la de Tarragona, així com divendres a la tarda a punts del Pirineu, Prepirineu i nord-est. Poca cosa tot plegat.

No seria fins dissabte quan la situació es complicaria més, ja que, a partir de mig matí i migdia, una tongada de ruixats, localment forts i acompanyats de tempesta, escombraria la majoria de comarques de Barcelona, Girona, Pirineu i Prepirineu, sense descartar zones properes. Aquesta situació s’allargaria fins al vespre o nit. La cota de neu es desplomaria fins als 1.600 metres al Pirineu.

Pel que fa al diumenge, sembla que tan sols quedarien alguns ruixats poc importants entre Girona, Barcelona i el Pirineu, ja molt més dispersos i febles, amb més sol a la resta. Tot plegat ja seria història el dilluns, 12 d’octubre i festiu a tot arreu pel dia del Pilar. No obstant, i tenint en compte que els mapes no es posen d’acord, la previsió pot girar com un mitjó els propers dies, així que haurem de seguir amb molta atenció la seva evolució.  

Fred i noves ventades

El que sí que sembla garantit és el descens clar de les temperatures per tercer cap de setmana consecutiu. La baixada començarà dissabte i es consolidarà diumenge i dilluns, i podria ser d’entre 4 i 8 graus en comparació amb els valors que tindrem aquest dimarts. La majoria de màximes es mouran a partir de diumenge entre els 15º i 20º tan sols, però quedaran clarament per sota al Pirineu i Prepirineu.

Les mínimes també patirien un descens important, amb entre 9º i 14º a la costa i de 5º a 10º al prelitoral i interior, clarament per sota al Pirineu i Prepirineu amb glaçades. Ambient, de nou, d’avançada tardor i atípic per l’època, més propi de novembre o principis d’hivern, especialment a la nit.

Pel que fa a les ventades, sembla que, aquesta vegada, quedarien més concentrades entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, així com a l’Alt Empordà. Per tant, mestral i tramuntana menys forts que en els últims episodis de vent.

No obstant, i com hem repetit, depenent de com ens acabi arribant aquesta pertorbació i glopada d’aire fred procedent del nord d’Europa la previsió pot canviar clarament. Ho haurem d’anar seguint tot plegat amb molta atenció perquè encara queden força dies.