YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Desembre amb més fred a Catalunya, però vindrà acompanyat de nevades? Aquesta és la previsió

Segons els pronòstics estacionals sembla que aquest mes vinent serà molt més mogut que novembre

Imatge d'una llevaneus netejant el Port de la Bonaigua
Aquest desembre sembla que serà molt més fred que novembre i també més mogut | Ramon Baylina

Després d'un mes de novembre extraordinàriament càlid, aquest desembre sembla que es vol girar la truita i tindrem un ambient més clàssic i hivernal d'aquest mes, però, com és típic del nostre clima, a vegades els mesos més freds acaben sent més càlids que altres i viceversa. D'altra banda, referint-nos a les precipitacions, els mapes del temps a curt i mitjà termini no fan pensar en una altra regada general i abundant com la que vàrem tenir a finals de novembre.

Tot i això, els mapes del temps indiquen que durant la primera setmana del mes, com a mínim, hi haurà tongades de ruixats i nevades abundants que seguirien al Pirineu, però aquest cop, més al vessant nord. A més, l'ambient seria fred i completament hivernal durant els primers dies del mes i sobretot durant el Pont de la Puríssima. Fins i tot, alguns mapes comencen a indicar neu a cotes baixes fora del Pirineu, però aquest últim aspecte ja s'anirà perfilant al llarg de les previsions diàries. Per tant, les previsions estacionals no s'han d'agafar al peu de la lletra i s'han d'anar seguint els pronòstics a curt termini per veure com evoluciona la situació meteorològica més pròxima.

Desembre amb TºC pròximes a les que tocaria

A més llarg termini, indiferentment del que acabi passant aquests primers dies de desembre, els models estacionals de l'agència nord-americana ‘Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica’ (NOAA) ens donen una aproximació del que podria passar aquest mes de desembre. Segons aquests mapes, al primer, de temperatures, podem veure com a Catalunya hi predomina el color taronja, principalment a l'interior del país.

Mapa previst d'anomalies de temperatura a Europa per aquest mes de desembre del 2020
Desembre podria ser mitjanament normal a Catalunya, és a dir, fred | NOAA

Aquesta tonalitat es tradueix en la probabilitat que el desembre estigui entre 0,5ºC i 1ºC per sobre de la mitjana climàtica de temperatures a l'interior del país, mentre que a les comarques litorals es mantindrien dins dels valors normals. És a dir, podrem tenir dies de molt fred però en general es mantindrà un ambient típic de desembre, però tampoc amb fred excessiu. Els dies de més freds d’hivern, com ha passat altres desembres, amb entrades d'aire fred del nord d'Europa, no haurien de predominar aquest mes. Però sembla que tampoc es repetiran les temperatures tan desfasades i l’ambient càlid que hem tingut al llarg d’aquest novembre.

Les nevades podrien arribar entrat el mes

D’altra banda, analitzant el mapa de precipitacions, veiem que predomina el color vermell a la meitat sud i no hi ha cap color definit al nord-est i al Pirineu més oriental. Això es tradueix que al nord-est quedaria dins de la mitjana climàtica, amb les pluges que toquen pel mes de desembre, excepte cap al Pirineu occidental on apareix una lleugera anomalia positiva. En canvi, a tota la meitat sud de Catalunya tindria pluges d'entre un 40 i un 60% inferiors al que tocarien. És a dir, si la mitjana de precipitacions del desembre a Manresa és de 40 l/m2, doncs en podrien caure uns 20, aproximadament. Tot i això, els mapes del temps a més curt termini ens indicarien molt més moviment que els estacionals amb un inici de desembre més mogut i amb nevades que podrien arribar aviat a cotes mitjanes del Pirineu.

Mapa previst d'anomalies de pluja a Europa per aquest mes de desembre del 2020
Desembre podria ser més sec del normal a Catalunya | NOAA

L’AEMET, molt similar a la NOAA

Aquesta predicció de la ’NOAA’ concorda amb el de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), que també elabora un pronòstic estacional cada 3 mesos per a Espanya i, en aquest cas, per novembre, desembre i gener hi ha un 40% de probabilitats que els pròxims mesos siguin més càlids del normal i, només un 25%, que siguin més freds del que tocaria a escala peninsular. Pel que fa a les precipitacions, estarien dins de la mitjana climàtica al nord-oest d'Espanya, mentre que a la resta de la península podrien quedar entre un 20% i un 50% inferiors a la mitjana, especialment a tot el vessant atlàntic.

És a dir, com es pot apreciar, cada agència tracta les dades i extreu uns pronòstics que discrepen en certa manera entre sí. Per tant, el més lògic i recomanable no és agafar-se aquests pronòstics al peu de la lletra i cal anar seguint les previsions per veure com evolucionen els mapes del temps.

Desembre molt càlid al nord-est d'Europa

Si a Espanya sembla que anem cap a un desembre un pèl més càlid i sec del normal en l'àmbit general, a Europa hi haurà un temps similar, però amb una anomalia de temperatura molt clara segons els mapes estacionals al nord del continent. Si bé la conca mediterrània quedarà amb temperatures per sobre de la mitjana, sembla que l’est d’Europa tindrà entrades d’aire rigorós i les primeres nevades a cotes baixes que no haurien de ser gaire abundants. S’esperen precipitacions molt superiors a la mitjana especialment cap a tota la vessant atlàntica i Escandinàvia, illes britàniques, França i Itàlia.


Comentaris

envia el comentari