Imatge d'una nena caminant sota la pluja un dia de tardor

Primeres calefaccions enceses: patacada de les TºC i fred quasi de novembre a la vista

La calor marxarà del tot i de nit farà fred atípic a gran part de Catalunya. El vent serà molt fort a diversos punts. Tot plegat en els primers dies de tardor

El temps viurà un canvi molt brusc aquesta setmana, coincidint amb els primers dies de tardor, estació que arriba oficialment aquest dimarts a les 15:31h. De fet, el dilluns ha estat molt mogut amb xàfecs, tempestes i fresca a molts punts i dimarts no fa net, però entre dimecres i dijous tindrem una remuntada de la calor.

Serà el comiat oficial de l’estiu, ja que, a partir de divendres i el cap de setmana, l’entrada d’una massa d’aire polar clarament molt més fred provocarà una brusca baixada de les temperatures  amb ambient d’avançada  tardor,  inclús de  novembre. Encara queden dies i els mapes poden patir canvis, però, per ara, la gran refrescada està confirmada.  

Ambient de novembre a la vista

La pujada dels termòmetres especialment dimecres farà que molts valors es tornin a apropar als 30º de forma local, però això només serà la traca final de l’estiu, ja que, a partir de dijous a la tarda i, especialment, divendres i el cap de setmana, l’entrada de vents del nord molt freds faran baixar bruscament les temperatures, amb un descens que pot arribar a ser d’entre 4 i 8 graus en conjunt.

Els dies més frescos serien divendres i dissabte, quan la majoria de màximes se situarien entre els 16º i 23º, les més altes a prop de la costa. Inclús hi haurà àmplies zones de l’interior que ja no arribaran ni als 20º, mentre que al Pirineu es mouran entre els 10º i 15º tan sols, clarament per sota a la cara nord i a les cotes altes. Passarem de calor per l’època a valors per sota del que tocaria a finals de setembre.

En algunes zones tindrem inclús ambient de principis de novembre, especialment de nit, quan el fred es notarà més. Mínimes que a la costa es mouran entre els 10º i 15º, però a l’interior i punts del prelitoral de 5º a 10º tan sols. Atenció al Pirineu on, no només es baixarà dels 5º de nit, sinó que a les cotes altes tindran mínimes sota zero. Per tant, toca recuperar ràpidament jaquetes i jerseis i preparar les estufes a moltes comarques, especialment de nit.

Fort vent, xàfecs, neu i sol

El canvi de temps, fruit d’una borrasca atlàntica molt activa d’origen polar, farà que, entre dijous i divendres, els núvols vagin a més i els xàfecs i les tempestes es repeteixin a molts llocs de la meitat nord. No obstant, tota l’atenció estarà posada a la cara nord del Pirineu, on arribaran precipitacions importants amb una baixada clara de la cota de neu, que passarà dels 3000 als 1800 metres ràpidament, però entre dissabte al vespre i el cap de setmana se situarà al voltant dels 1200, emblanquinant cotes altes i mitjanes.

Després del front, el sol dominarà el cap de setmana arreu, tot i que quedaran restes d’algunes precipitacions febles a la cara nord pirinenca. No obstant, l’altra gran notícia serà el vent, que bufarà molt fort de mestral entre divendres i primeres hores de dissabte a tota la meitat sud i centre de Catalunya. També hi haurà fortes ventades de nord a l’Alt Empordà i als cims del Pirineu. Molt de compte si hem de fer activitats a l’aire lliure.

Una combinació de fenòmens que fan preveure un final de setmana molt mogut i d’avançada tardor amb l’ambient més fresc des de la primavera. S’haurà d’anar seguint l’evolució de la situació per acabar de perfilar tot plegat.