Primeres calefaccions enceses: patacada de les TºC i fred quasi de novembre a la vista

La calor marxarà del tot i de nit farà fred atípic a gran part de Catalunya. El vent serà molt fort a diversos punts. Tot plegat en els primers dies de tardor

Imatge d'una nena caminant sota la pluja un dia de tardor
Les temperatures baixaran bruscament a finals de setmana | Arxiu

El temps viurà un canvi molt brusc aquesta setmana, coincidint amb els primers dies de tardor, estació que arriba oficialment aquest dimarts a les 15:31h. De fet, el dilluns ha estat molt mogut amb xàfecs, tempestes i fresca a molts punts i dimarts no fa net, però entre dimecres i dijous tindrem una remuntada de la calor.

Serà el comiat oficial de l’estiu, ja que, a partir de divendres i el cap de setmana, l’entrada d’una massa d’aire polar clarament molt més fred provocarà una brusca baixada de les temperatures amb ambient d’avançada tardor, inclús de novembre. Encara queden dies i els mapes poden patir canvis, però, per ara, la gran refrescada està confirmada.  

Ambient de novembre a la vista

La pujada dels termòmetres especialment dimecres farà que molts valors es tornin a apropar als 30º de forma local, però això només serà la traca final de l’estiu, ja que, a partir de dijous a la tarda i, especialment, divendres i el cap de setmana, l’entrada de vents del nord molt freds faran baixar bruscament les temperatures, amb un descens que pot arribar a ser d’entre 4 i 8 graus en conjunt.

Els dies més frescos serien divendres i dissabte, quan la majoria de màximes se situarien entre els 16º i 23º, les més altes a prop de la costa. Inclús hi haurà àmplies zones de l’interior que ja no arribaran ni als 20º, mentre que al Pirineu es mouran entre els 10º i 15º tan sols, clarament per sota a la cara nord i a les cotes altes. Passarem de calor per l’època a valors per sota del que tocaria a finals de setembre.

En algunes zones tindrem inclús ambient de principis de novembre, especialment de nit, quan el fred es notarà més. Mínimes que a la costa es mouran entre els 10º i 15º, però a l’interior i punts del prelitoral de 5º a 10º tan sols. Atenció al Pirineu on, no només es baixarà dels 5º de nit, sinó que a les cotes altes tindran mínimes sota zero. Per tant, toca recuperar ràpidament jaquetes i jerseis i preparar les estufes a moltes comarques, especialment de nit.

Fort vent, xàfecs, neu i sol

El canvi de temps, fruit d’una borrasca atlàntica molt activa d’origen polar, farà que, entre dijous i divendres, els núvols vagin a més i els xàfecs i les tempestes es repeteixin a molts llocs de la meitat nord. No obstant, tota l’atenció estarà posada a la cara nord del Pirineu, on arribaran precipitacions importants amb una baixada clara de la cota de neu, que passarà dels 3000 als 1800 metres ràpidament, però entre dissabte al vespre i el cap de setmana se situarà al voltant dels 1200, emblanquinant cotes altes i mitjanes.

Després del front, el sol dominarà el cap de setmana arreu, tot i que quedaran restes d’algunes precipitacions febles a la cara nord pirinenca. No obstant, l’altra gran notícia serà el vent, que bufarà molt fort de mestral entre divendres i primeres hores de dissabte a tota la meitat sud i centre de Catalunya. També hi haurà fortes ventades de nord a l’Alt Empordà i als cims del Pirineu. Molt de compte si hem de fer activitats a l’aire lliure.

Una combinació de fenòmens que fan preveure un final de setmana molt mogut i d’avançada tardor amb l’ambient més fresc des de la primavera. S’haurà d’anar seguint l’evolució de la situació per acabar de perfilar tot plegat.


Comentaris

envia el comentari