Imatge d'una nuvolada davant la costa de Barcelona

Alerta per l’arribada d'una refrescada insòlita que deixarà l'estiu molt tocat a Catalunya

A partir de dissabte tindrem les temperatures més baixes de l'estiu d'enguany

Aquest estiu no passarà a la història per ser un dels més càlids  o per haver tingut rècords de calor a Catalunya, però potser si que entrarà en el rànquing d'un dels estius més xafogosos  dels darrers anys, especialment a indrets pròxims al litoral. Després d'un juliol i agost  amb calor  molt sostinguda i pràcticament sense que hi hagi hagut cap refrescada  general, sembla que l'agost  es vol acomiadar de la millor manera possible.

El canvi de temps tan radical que esperem ens començarà a afectar a partir d'aquest pròxim divendres, 28 d'agost,  amb més xàfecs  i tempestes  de tarda, però la gran refrescada  arribarà a partir de dissabte  i, molt probablement, ens portarà els valors més baixos de tot l'estiu  d'enguany. Les temperatures  del pròxim cap de setmana, recordaran més a principis d'octubre que no pas a finals d'agost  i, tot plegat, vindrà acompanyat també de ruixats  i tempestes  que podran ser intensos i afectar a molts punts de Catalunya, inclosa la costa. 

Divendres d'aperitiu

Fins divendres, seguirà el temps plenament estiuenc, però serà a partir de la tarda d'aquesta mateixa jornada quan els ruixats  i les tempestes  ja aniran a més afectant molts punts del Pirineu i gran part de l'interior del país de cara a últimes hores. Tot i això, les temperatures  encara no baixaran gaire i seguirà fent força calor  a molts indrets durant el dia, amb xafogor  i ambient molt carregat a la costa.

Nit de divendres a dissabte amb piromusical

No serà fins a la nit, quan notarem la refrescada  a tot Catalunya, alhora que les pluges  i les tempestes  també es generalitzaran a molts indrets progressant de nord a sud i avançant de sud-oest a nord-est. Durant la matinada de divendres  a dissabte, les tempestes  ja podrien ser fortes  al voltant del litoral i prelitoral central, puntualment amb fenòmens severs  o alguna pedregada. Acabarà plovent, poc o molt, a pràcticament tot Catalunya. Les àrees de l'interior de les terres de l'Ebre i el pla de Lleida, és on plourà  menys.  En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya ja ha activat avisos per intensitat de precipitació: 

Cap de setmana més tardorenc que no pas estiuenc

Després d'una nit  que podria ser d'aiguats  a molts trams de la costa, dissabte, 29 d'agost, la inestabilitat no anirà a menys i es manifestarà a molts indrets encara durant bona part de la jornada en forma de ruixats  i tempestes, puntualment fortes, però preferentment en les mateixes àrees, comarques de Barcelona, Girona i nord de Tarragona.  Serà un dia força caòtic, tapat arreu i inestable, però no estarà plovent  tota la jornada sense parar. Tot plegat amb un ambient més típic de tardor que no pas d'estiu. Gran part de Catalunya  quedarà amb màximes per sota dels 25ºC, fins i tot, en alguns indrets del nord de Girona o Barcelona, podrien quedar per sota dels 20ºC

El diumenge, penúltim dia d'agost, ja farà molt més sol arreu, però les temperatures  no es recuperaran gaire. L'ambient que respirarem serà de 'glòria' tenint en compte que serem a 30 d'agost. Farà fresca a tot Catalunya de bon matí i durant la tarda només es superaran els 25 o 26ºC als indrets més càlids de l'interior. Tot i això, a la tarda, de nou, es repetiran tempestes  i xàfecs a les comarques de Girona i Barcelona que podrien descarregar de nou amb força, fins i tot, deixant localment alguna calamarsada  o pedregada. Dilluns i en dies posteriors, tornaríem a recuperar l'ambient més propi per les dates amb un temps  molt més assolellat.

Nits d'octubre a finals d'agost

La nit  de dissabte  a diumenge i la de  diumenge  a dilluns  seran molt més fresques,  fins i tot, fredes en alguns indrets. Tindrem els valors més baixos de tot aquest estiu  fins al moment. Les temperatures baixaran dels 20ºC a tot el litoral, ciutat de Barcelona inclosa, i fins i tot, en alguns indrets, podrien quedar per sota dels 15ºC. Tanmateix, del prelitoral cap a l'interior se situaran entre els 8ºC i els 14ºC a gran part de Catalunya. Temperatures  més típiques de tardor que d'estiu.

Neu als cims del Pirineu

La massa d'aire que entrarà com venim dient és molt freda, i això farà que les precipitacions  puguin ser en forma de neu  a les cotes més altes del Pirineu. No s'espera una gran nevada  però localment si que es podrien acumular de 5  a 10 cm  als cims del vessant nord de la serralada i es convertiria en la primera nevada testimonial des de la primavera.