Imatge d'una muntanya del Pirineu ben nevada

Temporal de neu insòlit: A les portes d'una gran i atípica nevada al Pirineu català a ple setembre

La nevada també saltarà al vessant sud i la cota de neu podria baixar al vessant nord fins als 1.000 metres

Fa dies que portem anunciant el primer i brusc canvi de temps de la  tardor que arribarà de cara a finals de setmana.  A mesura que van passant els dies s'aprecia amb més claredat el que pot acabar passant a partir de dijous. Ara com ara, sembla que el dia més noticiable serà divendres, quan es produirà una caiguda  en picat dels termòmetres  a tot  Catalunya  acompanyada de noves  tempestes  al nord-est i alhora hi haurà fortes ventades  a molts punts. Però el més destacable de tot plegat, serà la nevada inusual  i, potser excepcional, que s'espera al vessant nord del Pirineu  per ser a ple mes de setembre.  En definitiva, un canvi de temps més propi de novembre que no pas de setembre

L'episodi de nevades  s'iniciarà al llarg de les primeres hores de divendres amb l'arribada d'un front fred acompanyat d'una massa d'aire polar  a les capes altes de l'atmosfera. Aquest aire fred, al mateix moment, anirà agafant humitat  a causa del seu recorregut atlàntic  i en arribar al Pirineu  deixarà tota la precipitació  a la nostra serralada. Aquest tipus de situacions de nord, moltes vegades vénen acompanyades del 'corrent en jet', com és el cas d'aquesta, i això fa que s'incrementi notablement la precipitació quan la massa d'aire humida  de l'Atlàntic  topa amb els contraforts de la serralada Pirinenca. Una situació, en definitiva, pròpia de ple hivern i no pas d'inicis de la tardor.

Gruixos de fins a 50 centímetres al vessant nord

Si els mapes tenen raó, la nevada  s'iniciarà com dèiem al llarg del matí d'aquest divendres, 25 de setembre,  i es perllongarà fins al migdia de dissabte, quan ja tendirà a anar a la baixa. Durant les primeres hores de divendres, la nevada  guanyarà protagonisme de nord a sud, afectant primerament l'Aran, zones del nord del Pallars Sobirà i nord d'Andorra, amb una cota de neu que se situarà els 1.600 metres, al matí serà més aviat l'aperitiu, enfarinades en general.

A partir de mig matí i migdia fins a primeres hores de dissabte  és quan arribarà el plat gros de la 'nevada de jet' amb el vent  a les capes altes de l'atmosfera travessant el Pirineu  de forma gairebé transversal. Es podran acumular gruixos de neu  realment importants a la Vall d'Aran, nord del Pallars Sobirà i Andorra, fins a 50 centímetres  per sobre dels 2.000 metres, tot i que la cota de neu  baixarà més al vessant nord, però per sota, hi haurà acumulacions més modestes. En el següent mapa del temps, es mostren amb diferents colors els gruixos de neu que s'esperen. El color taronja representa els indrets on es poden acumular fins a 50 centímetres de neu nova. En color groc, les zones de fins a 25 centímetres, en blau, gruixos de fins a 10 centímetres i en lila enfarinades de fins a 5 centímetres.

Mapa d'acumulació de neu prevista fins dissabte a la tarda, 26 de setembre del 2020
La nevada serà molt abundant al vessant nord del Pirineu | Skipass

La nevada també saltarà al vessant sud i podrà arribar a zones de la Cerdanya, Ripollès o fins i tot, el Berguedà, per sobre d'uns 1.600 metres. En tots aquests casos però, les acumulacions de neu seran més aviat anecdòtiques, no s'esperen més de 10  centímetres i a partir dels 1.800 metres, per sota seran més aviat enfarinades de fins a 5 centímetres.

Nevades fins als 1.200 metres al vessant nord

Referint-nos més estrictament a les cotes de neu, caldrà esperar-nos i veure que acabarà fent l'aire fred en alçada per acabar de matisar les cotes, però amb els mapes del temps d'aquest dimarts, la nevada  començarà a uns 1.800 metres al vessant nord, però ràpidament la cota  baixarà fins als 1.200 metres abans del migdia i es mantindrà al voltant dels 1.200 als 1.400 metres bona part de la jornada segons l'indret. Tot i això, és probable que en alguns moments per persistència de precipitació  la cota acabi baixant fins als 1.000 metres al nord de l'Aran. Per tant, és probable que nevi  fins a la mateixa capital aranesa, Vielha.

Al vessant sud, les coses seran diferents i la precipitació  com que no serà tan intensa farà que la cota de neu  també tingui més dificultats per davallar, a més dels clàssics reescalfaments de la massa d'aire en travessar cap al vessant sud del Pirineu. Tot i això, es podria arribar a veure nevar  també fins als 1.400 o 1.500 metres i molt puntualment per sota, si bé la cota  estàndard es mantindrà al voltant dels 1.600 metres tota la jornada.

El paisatge blanc durarà poc

De cara a diumenge, l'arribada d'un front càlid  provinent de l'Atlàntic  provocarà que la cota de neu s'enfili per sobre dels 2.300 metres, però es mantindran les precipitacions  a bona part del nord del Pirineu. Amb tot, la neu  marxi ràpidament per sota dels 2.000 metres i només quedaran més emblanquinats els cims. En definitiva, es presenta una nevada molt important al Pirineu per tractar-se d'un mes de setembre, però que no implicarà gaires complicacions, tret de les cotes mitjanes de l'Aran o nord d'Andorra, pel simple fet que la majoria de gruix caurà a cotes altes.