Imatge d'unes persones caminant pel carrer en plena onada de fred

Compte amb la possible última fuetada de l’hivern: pot tornar amb ganes la setmana vinent

Les TºC baixarien bruscament a partir de Sant Josep i haurem d’estar pendents de les precipitacions i la cota de neu

El temps ens ha portat més aviat aires primaverals aquest últim mes, però compte perquè l’hivern ens pot donar una última fuetada important de cara a la setmana que ve, coincidint, precisament, amb l’arribada de la primavera de cara al dissabte, 20 de març. I és que tots els mapes fa dies que insisteixen en el fet que una entrada d’aire molt fred provinent del centre d’Europa ens podria afectar a finals de la setmana vinent, a partir del divendres 19 de març, dia de Sant Josep.

Per tant, estaríem parlant d’una baixada brusca dels termòmetres que pot ser d’entre 7 i 12 graus en general entre els valors que tindrem, per exemple, dimecres, i els que tindrem el cap de setmana. Això es traduirà en un retorn sobtat i radical de l’hivern, temps més mogut amb una cota de neu que haurem de seguir amb atenció i, en definitiva, una primavera que es disfressarà d’hivern durant els primers dies de la nova estació. Compte també amb les glaçades, ja que, si es compleixen les previsions, arribarien a gran part de l'interior i punts del prelitoral en un moment en què molts arbres ja han florit. 

Mapa de temperatures previstes a Catalunya el 20 de març del 2021
Mapa de temperatures previstes a primeres hores del dissabte vinent | GFS

Val a dir que encara queden dies i, per tant, encara hi poden haver canvis destacats a la previsió. No obstant, i com hem explicat anteriorment, tots els models indiquen aquest canvi important de temps  de cara a la propera setmana des de fa dies i, d’aquesta manera, el que sí que està clar és que el fred tornarà a casa nostra abans que la primavera s’instal·li amb tota la seva plenitud.

Pot nevar a cotes baixes?

Amb un descens de les temperatures tan brusc, la pregunta que es fa molta gent és més que evident: encara pot nevar a cotes baixes? En aquest sentit, hem de dir que, si bé el fred sembla assegurat, la precipitació no està gens clara de moment. En tot cas, els mapes indiquen ara mateix que el divendres de Sant Josep tindríem ruixats dispersos que, ni de bon tros, afectarien tot el territori. Seria llavors quan la cota de neu ja baixaria dels 1.000 metres, inclús a totes les cotes al Pirineu.

De cara a dissabte, aquesta entrada d’aire fred del centre d’Europa, que arribaria a Catalunya pel nord-est, podria aportar-nos precipitacions a les comarques de Girona, nord de Barcelona i zones properes. Seria entre el vespre de divendres i el matí de dissabte quan la cota podria rondar els 500 metres, puntualment per sota, per després pujar més.

Insistim en el fet que la previsió pel que fa a la precipitació i de la cota de neu és encara molt incerta i, per tant, haurem d’anar matisant els propers dies què acaba passant en aquest sentit.

Quant durarà el fred de ple hivern?

Amb aquesta baixada brusca de les temperatures, està clar que tindrem valors totalment atípics per l’època. Una situació que, per ara, sembla que es podria allargar pràcticament tot el que queda de març. Per tant, la segona quinzena del mes podria ser molt més hivernal que no pas primaveral, just a les portes de la Setmana Santa.

Març marçot: un mes de canvis sobtats

Val a dir que el mes de març sempre és imprevisible, amb retorns sobtats a l’hivern i dies primaverals en poc temps de diferència. És una època de canvis constants i, per exemple, l’any 2018 va nevar els dies 19 i 20 a cotes baixíssimes a Catalunya. I és que, com diu la dita, ‘març marçot, mata la vella a la vora del foc, i a la jove si pot’. És a dir, que hi ha molts canvis en el temps i, per tant, els refredats augmenten clarament.