YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Méteo Especial: A les portes d'una calorada primaveral totalment atípica per acabar un gener caòtic

Les TºC superaran els 20ºC a diverses comarques els propers dies

Albada d'aquest matí des de Viladecans, al Baix Llobregat
L'ambient càlid i típic de quasi primavera arribarà a partir de dijous | Pere Lluís Donoso

El mes de gener s'ha comportat d'una forma molt canviant amb una primera quinzena totalment caòtica marcada per diferents episodis de nevades a cotes baixes, ventades i, fins i tot, amb un episodi de tempestes excepcional digne de mesos d'estiu la setmana, però sobretot, amb les temperatures més fredes dels darrers anys. No obstant, i seguint en la línia d'episodis de temps extrem, aquest tram final del mes sembla que vol ser radicalment diferent i tindrem unes temperatures primaverals totalment atípiques que contrastaran amb els valors que vàrem tenir a principis de gener. Tanmateix, també tindrem les temperatures més elevades de tot l'hivern d'enguany, i és que, fins i tot, es podria assolir algun rècord de temperatura màxima per un mes de gener en alguns indrets de la costa.

Cada cop més bonança

Aquest pròxim dimecres, ens llevarem altre cop amb uns cels mig ennuvolats i nevades que cauran al vessant nord per sobre dels 2.000 metres, però fora del Pirineu ja no s'esperen precipitacions. A la tarda, la nevada anirà clarament a la baixa i els núvols alts estaran més trencats arreu. Això permetrà que faci més sol i sumat als vents aponentats, ja apreciarem com el termòmetre s'enfila molt més que aquest dimarts.

De fet, les temperatures màximes ja podrien fregar o superar lleugerament els 20ºC a punts del camp de Tarragona, zones del Delta de l'Ebre o fins i tot, zones del prelitoral de Barcelona. A la resta el termòmetre també pujarà d'una forma clara arreu, però els valors quedaran més frenats al voltant dels 15ºC a l'interior i gran part del nord del país. El Pirineu serà l'excepció, on les pluges i nevades faran que els valors quedin més frenats. 

Clímax de l'ambient atípic

Entre dijous i divendres sembla que podria arribar el pic d'aquest episodi de bonança atípica i totalment fora de lloc per ser a finals del mes de gener. Les temperatures seran àmpliament superiors als 20ºC a tot el prelitoral de Catalunya sense excepcions i també en alguns indrets del litoral. Tot plegat serà causat pel vent de ponent de llarg recorregut que travessarà tota la Península i arribarà reescalfats a casa nostra.

Sembla que la zona que podria assolir els valors més elevats seran les Terres de l'Ebre i el camp de Tarragona, on es podrien assolir els 23 o 24ºC de forma puntual. Fins i tot, algunes valls del Pirineu o Prepirineu podrien assolir els 20ºC i gran part del litoral i prelitoral de Catalunya també quedarà amb valors per sobre dels 20ºC. S'haurà de seguir per veure si finalment es baten rècords o no. En aquest sentit, l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) avisa d'aquest episodi de temperatures molt altes per l'època de cara als propers dies a la península en el següent missatge al seu compte de 'Twitter':

Un episodi de ventades farà marxar la bonança

Malgrat tot, aquesta bonança atípica s'acabarà de cop. Si els mapes del temps tenen raó, ja fa dies que porten insistint en un episodi de vent fort de cara al pròxim cap de setmana. Una potent i profunda borrasca atlàntica dissabte es començarà a acostar pel nord del país fent que les ventades vagin a més arreu, alhora que baixaran de nou les temperatures arreu i s'acabarà aquesta bonança tan atípica.

Dissabte començarà a entrar aire fred pel Pirineu, però a gran part de la costa encara farà molta bonança, tot i que les ventades aniran de menys a més al llarg del dia. Diumenge, l'ambient hivernal s'acabarà imposant a tot el territori de nou, però el més destacable serà la possible ventada huracanada de nord que podríem tenir a primeres hores de la jornada. Una situació que s'haurà d'anar seguint de molt a prop per tal de veure com s'acabarà configurant aquesta forta ventada. No obstant, sembla que, de cara a la setmana que ve, els termòmetres remuntaran. 


Comentaris

envia el comentari