Arriba la tardor 2020: Possibles sorpreses en el temps dels tres propers mesos a Catalunya

Hi ha algunes discrepàncies entre els models després d’un estiu amb molts xàfecs i les últimes calorades de l’any

Imatge d'un bosc amb les fulles recent caigudes per l'arribada de la tardor
Sembla que la tardor d'enguany serà més seca i càlida del normal a Catalunya | Arxiu

L'estiu ens deixa després d’haver complert les seves expectatives amb molts dies de calor forta, però també amb tardes de ruixats i tempestes de tarda alguns dies. El setembre ara s'estan comportant de manera més estival que tardorenca i les discrepàncies en els models meteorològics creixen però amb un concepte clar: la tardor arriba aquest dimarts, dia 22 de setembre a les 15:31h, i això es notarà en les temperatures a partir de llavors, mentre que encara hi ha més dubtes sobre si plourà molt o poc.

El que si sabem del cert és que els pròxims dies tindrem un canvi radical de temps que ens portarà més aires d'hivern que no pas d'estiu aquest tram final de setembre, i sembla que al llarg de tota la setmana mantindrem un ambient més propi de tardor avançada que no pas de finals de setembre. Tot plegat, vindrà acompanyat d'un fort temporal de vent a tot Catalunya i tindrem la primera nevada important i inusual de la temporada al Pirineu.

Tot i això, els mapes a llarg termini, pels pròxims 3 mesos, octubre, novembre i desembre, del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest camp, pel que fa a les temperatures, la NOAA preveu valors normals per l’època a casa nostra, inclús una mica per sobre del que tocaria a les comarques de Lleida, Catalunya central i a l'Ebre, de +0,5ºC a +1ºC per sobre de la mitjana climàtica en el còmput global dels tres mesos

Mapa de l'anomalia de temperatures previstes per aquests 3 pròxims mesos a Europa
La tardor sembla que acabarà sent una mica més càlida del normal a Catalunya | NOAA

Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem menys pluja del normal, inclús amb registres molt escassos al litoral i prelitoral. Les taques vermelloses indiquen un dèficit de pluges d'entre un 60% i un 80%, mentre que les terres de Ponent i de l’Ebre estarien en valors més pròxims a la mitjana, però també inferiors, entre un 40 i un 60% menys del que tocaria, és a dir, la meitat de la pluja que hauríem d'esperar al llarg de la tardor. En canvi, els altres models es decanten més per una tardor una mica més plujosa. Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions a molt llarg termini.

Mapa de l'anomalia de previsió de precipitacions d'aquests 3 pròxims mesos a Europa
Tot fa indicar que la tardor serà més seca del normal a Catalunya | NOAA

Molts contrastos a Europa

Pel que fa a la resta del continent, sembla que la pluja seria força més abundant del normal a tot el centre i nord d'Europa, mentre que hi faria més calor que altres anys a aquestes alçades a bona part del continent. En el conjunt, la pluja seria més abundant a moltes zones atlàntiques, mentre que com més al sud, més sol i menys pluges hi hauria d'haver. Les temperatures sembla que seran força normals, però cap a l'est d'Europa hi faria més calor de l’habitual.


Comentaris

envia el comentari