El juny podria ser una mica més plujós a l'espera d'un estiu amb calor normal

Els mapes a llarg termini indiquen més pluges del normal aquest mes amb temperatures força habituals. Els valors es mantindrien bastant dins la mitjana al juliol i agost

Aquest estiu podríem no tenir grans calorades | Arxiu

La sensació d’aquest mes de maig és que no ha fet tanta calor com anys enrere i que els ruixats i les tempestes ens han visitat amb força freqüència, cosa que és totalment normal per l’època després d’un inici de primavera molt sec. Haurem de fer balanç quan acabi el mes per veure si aquestes dades es confirmen. De cara al juny, les previsions indiquen ara per ara que tindríem temperatures dins de la normalitat amb pluges potser una mica més abundants del normal. De cara al conjunt dels tres mesos d’estiu (juny, juliol i agost), sembla que la calor serà força habitual per l’estació. 

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant, les previsions a tants dies vista sempre tenen una fiabilitat força baixa i, com sempre diem, no ens hem d’agafar al peu de la lletra el que indiquen. De moment, el maig ha apagat una mica la greu sequera territorial que arrossegàvem aquest 2019 a gran part de Catalunya.

Pel que fa a les temperatures, els mapes indiquen que serien força normals per l’època, és a dir, calor pràcticament d’estiu, tenint en compte que el dia 21 del mes donarem la benvinguda a la nova estació i es produirà el solstici d’estiu. No obstant, sembla que a la cara nord del Pirineu de Lleida els termòmetres podrien ser més frescos del normal.

Mapa d'anomalia de temperatures per aquest juny
Mapa d'anomalia de temperatures per aquest juny | NOAA

 

Si ens fixem en les precipitacions, les previsions indicarien més pluges del normal a tot l’oest de Catalunya, incloent l’interior de les Terres de l’Ebre, a causa de l’arribada de pertorbacions atlàntiques, sobretot al Pirineu i Prepirineu de Lleida. Unes quantitats que, en general, no serien molt més elevades de la mitjana, mentre que a la resta del territori les precipitacions serien força normals. 

Mapa d'anomalia de precipitacions per aquest juny
Mapa d'anomalia de precipitacions per aquest juny | NOAA

 

Estiu amb calor i pluges normals

De cara a la resta d’estiu, sembla que tant el juliol com l’agost tindríem un temps força normal per l’època. Això implicaria un juliol força sec i un agost amb més tempestes de tarda, mentre que les temperatures serien càlides però dins de la normalitat, sense descartar alguna calorada puntual. L’excepció la trobaríem al Pirineu de Lleida, on hi podria ploure més de l’habitual amb temperatures un pèl per sota de la mitjana.

El temps a la resta d’Espanya i Europa

Si seguim la previsió del mateix model meteorològic nord-americà, les temperatures serien força normals aquest estiu a la resta d’Espanya, però una mica més baixes del normal a punts del sud-est peninsular. Pel que fa a la pluja, seria més abundant del normal a gran part de l’Estat al juny, al juliol es concentrarien al nord les més quantioses i a l’agost serien força similars a la mitjana amb un dèficit a Galícia.

L'estiu podria ser una mica més càlid i sec del normal al centre d'Europa | Arxiu

 

A la resta d’Europa, l’estiu podria ser força sec a gran part del continent, especialment al centre, salvant-se zones del Mediterrani i dels Alps, on hi plouria més del normal. Pel que fa a la calor, en faria més del normal al principi de l’estació al centre continental i al Regne Unit, però els valors serien força normals en conjunt.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari