Quin temps ens espera el mes de juny a Catalunya? Desvelem què passarà amb la calor d’estiu i les tempestes

És el primer mes de l’estiu meteorològic, però la nova estació no arribarà fins al dia 21

La calor ha fet un salt definitiu cap endavant els últims dies de maig, però el temps continua sent força primaveral amb canvis constants i ruixats i tempestes. De cara a aquest mes de juny, sembla que la calor es mantindrà aquests primers dies i anirem amb pas decidit cap a l’estiu, que arribarà el dia 21.  

En aquest sentit, els mapes de la previsió a llarg termini del model nord-americà NOAA, un dels més fiables a nivell mundial en aquest camp, indiquen que el juny tindríem temperatures i precipitacions força normals per l’època en conjunt. Això es traduiria en calor moderada als migdies i ruixats i xàfecs de tarda a punts de muntanya i de la meitat nord.

No obstant, les previsions a tan llarg termini les hem d’agafar amb pinces, ja que el marge d’error i d’incertesa és elevat, sobretot quan estem en el tram final de la primavera, estació molt canviant. D’aquesta manera, i tot i aquests pronòstics, haurem d’anar seguint amb atenció les previsions diàries, ja que hi poden haver canvis o excepcions.

?TENS TELEGRAM? Afegeix-te gratis al canal de Catalunya Méteo: les millors fotos i vídeos, previsions i ara també pots comentar. CLICA AQUÍ i apunta't ara, t'esperem!

Pluges normals per l’època

Pel que fa a les precipitacions, els mapes de la NOAA indiquen que, en conjunt, tindríem uns registres força normals per l’època. Tenint en compte que som al juny, això vol dir que les pluges seran escasses en conjunt a mesura que avanci el mes, però hi haurà ruixats i tempestes de tarda diversos dies a punts principalment de muntanya i de la meitat nord.

No obstant, podríem tenir una excepció al Prepirineu de Lleida, on els ruixats podrien ser més freqüents i abundants del normal. Això acostuma a indicar que els xàfecs de tarda de l’interior de la península Ibèrica hi arribarien amb més facilitat en aquesta zona.

Mapa de l'anomalia de pluges el juny del 2021
Mapa de l'anomalia de pluges per aquest juny | NOAA

Calor cada cop més d’estiu

Si ens fixem en les temperatures, els mapes indiquen que tindríem valors força normals per l’època. Això es traduiria amb calor als migdies que aniria cada cop a més, sobretot a partir de la segona quinzena, coincidint amb l’arribada oficial de l’estiu. En condicions normals, la majoria de màximes s’haurien de moure les setmanes vinents entre els 25º i 30º, més altes en alguns punts de l’interior, mentre que hi poden haver les primeres nits tropicals a la costa. 

Cal destacar que la NOAA indica que els termòmetres podrien ser lleugerament superiors a la mitjana a tota la zona de l’Ebre, especialment a l’interior. Un patró que es repetiria a tota la vall de l’Ebre i Alt Ebre.

Mapa de l'anomalia de temperatures el juny del 2021
Mapa de l'anomalia de temperatures aquest mes de juny | NOAA


Comentaris

envia el comentari