Quin temps ens espera aquest mes de setembre? Compte enrere per a l’arribada de la tardor

Hi ha discrepàncies entre els models després d’un agost amb molts xàfecs i les últimes calorades de l’any

Imatge d'una nuvolada davant la costa de Barcelona
Els ruixats i les tempestes seran destacables i afectaran a molts punts de Catalunya al llarg del cap de setmana | Alfons Puertas

L'agost ens deixa després d’haver complert les seves expectatives de ruixats i tempestes de tarda molts dies, mentre que també hem tingut les últimes calorades sufocants de l’any, però també una refrescada final que ha deixat valors atípics per l’època. El setembre arriba ara amb discrepàncies en els models meteorològics però amb un concepte clar: la tardor arriba en poques setmanes, concretament el dia 22, i això es notarà en les temperatures, mentre que encara hi ha més dubtes sobre si plourà molt o poc.

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest camp. No obstant, les previsions a tants dies vista sempre tenen una fiabilitat força baixa. De moment, aquest estiu s’ha comportat amb càlid i molta pluja en general. Pel que fa a les temperatures, la NOAA preveu valors normals per l’època a casa nostra, inclús una mica per sota del que tocaria a les comarques de Lleida i al Pirineu. Això es traduiria en nits fresques, inclús fredes a finals de mes, i calor que anirà a menys als migdies. Ja veurem qui acaba guanyant la partida.

Previsió de temperatures a Europa pel mes de setembre
Setembre podria ser un mes més fresc del normal a Catalunya | NOAA

Pel que fa a les precipitacions, el model nord-americà indica que tindríem menys pluja del normal, inclús amb registres molt escassos al litoral i prelitoral, mentre que les terres de Ponent i de l’Ebre estarien en valors més pròxims a la mitjana, però també inferiors. En canvi, els altres models es decanten més per un setembre una mica més plujós. Uns extrems que evidencien la dificultat de fer previsions a molt llarg termini.

Mapa d'anomalies de precipitació del mes de setembre a Europa
Setembre podria ser un mes més sec del normal a Catalunya | NOAA

Molts contrastos a Europa

Pel que fa a la resta de l’estat, sembla que la pluja seria força menys abundant del normal també, mentre que hi faria més fresca que altres anys a aquestes alçades. En el conjunt del continent europeu, la pluja seria més abundant a moltes zones atlàntiques, mentre que com més al sud, més sol i menys pluges hi haurà. Les temperatures sembla que seran força normals, però cap a Escandinàvia i est d'Europa hi faria més calor de l’habitual.


Comentaris

envia el comentari