La pluja i la neu es poden prendre un descans aquest desembre

Els models a llarg termini frenen les intenses precipitacions que han caigut aquesta tardor a Catalunya i preveuen temperatures força normals per l’època en general

Les precipitacions es poden prendre una calma aquest desembre
Les precipitacions es poden prendre una calma aquest desembre | Arxiu

Aquest novembre, seguint la tònica de tota la tardor, ha estat, sens dubte, força plujós amb temporal importants que han afectat especialment l’àrea metropolitana de Barcelona, les comarques de Girona, les Terres de l‘Ebre i el Pirineu, on s’han superat els 1.000 l/m² en alguns punts. Ara, sembla que l’arribada del desembre, mes en el qual entrarem a l’hivern el dia 21, portarà força estabilitat i no s’espera tanta aigua. Tot plegat amb temperatures força normals per l’època. 

Així ho indiquen els mapes del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels més fiables i prestigiosos a nivell internacional en aquest camp. Aquets mateix model va indicar precipitacions més abundants del normal pel novembre, cosa que s’ha acabat complint, ja que s’han superat els 1.000 l/m² anuals a molts punts de Catalunya. Tot i així, la fiabilitat en previsions a tants dies vista sempre és baixa, i més quan encara ens trobem a la tardor, quan el temps canvia tant sovint.

Per ara, tot sembla indicar que tindrem un desembre amb menys pluges del normal en el conjunt de Catalunya, si bé quan més al nord-est més habituals seran els registres de precipitació. Els anticiclons seran força freqüents i el flux de pertorbacions serà d’origen atlàntic. Pel que fa a les temperatures, es mantindran molt habituals per l’època. 

Cal repetir que els models a tan llarg termini tenen un marge d’error molt gran i, per tant, hem de ser prudents i agafar-nos amb pinces aquestes previsions mensuals. S’haurà de fer balanç a finals d’any per veure si, finalment, s’han complert els pronòstics.

Menys pluja i temperatures normals

Si ens fixem en les previsions de NOAA sobre les pluges, sembla que caurà menys aigua de l’habitual en general, però especialment a Ponent i al sud de Catalunya. No serà un daltabaix pluviomètric important, i menys tenint en compte tota la pluja que ha arribat a caure aquesta tardor i que ha posat al límit el territori. Les precipitacions serien més habituals cap al nord-est del país.

Mapa d'anomalies en les precipitacions previstes per aquest desembre
Mapa d'anomalies en les precipitacions previstes per aquest desembre | NOAA

 

Pel que fa a les temperatures, es mantindran dins dels registres normals, sempre segons indiquen els mapes a llarg termini. Això vol dir que farà el fred habitual de desembre amb migdies frescos o suaus a prop de la costa. No obstant, i contradient les previsions, a mig termini les previsions indiquen que tindrem una pujada clara dels termòmetres coincidint amb la setmana del pontde la Puríssima. Tocarà fer balanç final quan acabi el mes.

Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest desembre
Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest desembre | NOAA

 

Temps variat a Europa

Pel que fa a la resta d’Espanya i Europa, les pluges seran força més escasses de l’habitual a gran part de la península i també de la majoria de l’arc mediterrani, mentre que seran normals a la resta del continent o, inclús, més abundants al Regne Unit i al sud dels països escandinaus. Les temperatures seran més altes del normal al centre, nord i oest d’Europa, mantenint-se similars a la resta, especialment a la península ibèrica.


Comentaris

envia el comentari