Els ruixats podrien continuar aquest mes de juny i part de l’estiu

Els models a llarg termini també indiquen que les temperatures seran normals o un pèl baixes per l’època

El juny podria tornar a estar marcat pels ruixats
El juny podria tornar a estar marcat pels ruixats | Arxiu

Sembla que les properes setmanes podríem seguir amb la tendència d’aquesta primavera de força dies amb xàfecs i tempestes i temperatures sense grans sobresalts pel que fa a la calor. Això és el que indiquen el model de predicció estacional americà NOAA. 

Segons aquest model, un dels més fiables del planeta, el mes de juny serà més humit del que és habitual i, per tant, podríem seguir amb la tònica de pluges freqüents a casa nostra. Aquesta possibilitat és més elevada al nord-oest de Catalunya. 

Pel que fa a les temperatures, els models indiquen que aquest mes seran similars per l’època o una mica més baixes, sobretot al nord-oest, sense grans calorades. Una tendència anòmala que es trencaria a l’acabar l’estiu, quan, segons els mapes, podríem tenir menys pluges i temperatures suaus per l’època.

Cal recordar que aquests models són orientatius i, per tant, no definitius. Caldrà anar seguint setmana rere setmana si es compleixen aquestes previsions. Per ara, els models a llarg termini marcaven una primavera humida i l’han encertat. Veurem si tornen a tenir raó.

Anomalia de pluja prevista aquest juny pel model de predicció estacional NOAA
Anomalia de pluja prevista aquest juny pel model de predicció estacional NOAA | NOAA

 

Anomalia de temperatura prevista pel juny pel model de predicció estacional NOAA
Anomalia de temperatura prevista pel juny pel model de predicció estacional NOAA | NOAA

 

Quin temps farà la resta de l’estiu?

Pel que fa a la resta dels mesos d’estiu, els mapes continuen marcant la tendència de força més inestabilitat del normal i, per tant, que els ruixats podríem seguir caient durant el juliol i l’agost.

Pel que fa ales temperatures, es mantindrien molt similars a les típiques per l’època o tan sols quedarien un pèl per sota, sobretot al Pirineu de Lleida. Unes tendències que, si es confirmen, donarien continuïtat a una primavera ja de per sí molt plujosa a gran part del país.

Anomalia de pluja prevista aquest estiu pel model de predicció estacional NOAA
Anomalia de pluja prevista aquest estiu pel model de predicció estacional NOAA | NOAA

 

Anomalia de temperatura prevista aquest estiu pel model de predicció estacional NOAA
Anomalia de temperatura prevista aquest estiu pel model de predicció estacional NOAA | NOAA

 

Europa, del revés

Pel que fa a la resta d’Europa, els mapes marquen unes lleugeres anomaliesa tota la zona mediterrània a nivell de precipitació i de temperatures com ja indiquen per Catalunya. En general, els termòmetres es mantindrien similars o un pèl per sota de la mitjana, mentre que les pluges hi serien força mes freqüents dels que és habitual a l’estiu.

Per contra, les pluges escassejarien més al centre i nord d’Europa, on hi sol ploure més a l’estiu. Les temperatures es mantindrien similars o serien lleugerament més càlides que la mitjana. Una situació que fa pensar en un estiu del revés a Europa, meteorològicament parlant. 

L'estiu podria ser una mica càlid i sec al centre i nord d'Europa
L'estiu podria ser una mica càlid i sec al centre i nord d'Europa | Arxiu

 


Comentaris

envia el comentari