Aquest febrer sembla que podríem tenir fred, neu i pluges habituals per l’època

Els models a llarg termini indiquen que les precipitacions podrien ser més abundants del normal a les comarques de l’oest de Catalunya, especialment al Pirineu de Lleida

Aquest gener ha tingut una mica de tot, ja que va començar amb força dies d’anticicló i, a partir de mitjans de mes, els temps es va anar complicant amb entrades d’aire molt fred, molta neu al Pirineu, nevades febles a zones interiors i diversos temporals de vent. Sembla que aquesta tendència de temps hivernal es mantindrà de cara al febrer, ja que podríem tenir fred i precipitacions habituals per l’època. 

Així ho indiquen els mapes a llarg termini del model nord-americà de previsió estacional NOAA,  un dels més fiables a nivell internacional en aquesta matèria. De fet, s’ha de reconèixer que durant els últims mesos ha estat força encertat, inclús indicant la calma meteorològica de principis d’any. No obstant, la fiabilitat de previsions a tan llarg termini sempre és baixa. 

Segons indiquen aquests mapes, les precipitacions serien força normals per l’època en conjunt, cosa que vol dir que no n’hi haurà moltes, ja que el febrer es un mes força sec. No obstant, els xàfecs podrien ser més habituals a Ponent i al Pirineu i Prepirineu de Lleida, així com la zona dels Ports, ja que seguiríem sota la influència dels corrents atlàntics. No es descarta que hi hagi algunes entrades d’aire més fred al llarg de la segona quinzena, cosa que faria baixar la cota de neu. No es veu cap temporal de neu a cotes baixes a mig termini.

Mapa d'anomalies en les precipitacions previstes per aquest febrer
Mapa d'anomalies en les precipitacions previstes per aquest febrer | NOAA

 

Pel que fa a les temperatures, es mantindrien dins dels valors habituals per l’època, cosa que fa pensar en un fred d’hivern absolutament dins de la normalitat. No obstant, estem parlant de previsions a llarg termini que perden fiabilitat quan més lluny mirem, i no es descarta la possibilitat que tinguem glopades d’aire molt fred en algun moment, especialment al llarg de la segona quinzena del mes.

Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest febrer
Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest febrer | NOAA

 

Quin temps ens espera a curt termini?

Si ens fixem amb les previsions meteorològiques més fiables, és a dir, el temps de cara als propers 7 dies, tot sembla indicar que tindrem una muntanya russa de temperatures. El poc fred d’aquest divendres deixarà pas a un cap de setmana de ple hivern amb vent fort, nevades al Pirineu i baixada clara dels termòmetres. No obstant, l’inici de la setmana que ve estarà marcat per un ascens tèrmics que farà que, segurament, tinguem valors més alts per l’època fins dijous.

Temps contrastat a Europa aquest febrer

El febrer serà molt contrastat a nivell meteorològica al conjunt d’Europa segons on ens trobem. Les temperatures seran habituals al centre i sud del continent, però farà més fred del normal a Regne Unit, nord i nord-est, així com més calor al sud-est, especialment a Grècia. Pel que fa a les precipitacions, n’hi haurà més de les habituals al centre i sud del continent, també a gran part d’Espanya, mentre que el mes serà més sec al nord.  Les nevades poden ser molt abundants a la zona dels Alps.