IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El novembre pot ser poc fred amb més pluges del normal

Els models a llarg termini indiquen que seguiríem amb un temps força plujós després d’un octubre extraordinari pel que fa als fenòmens meteorològics

El novembre podria ser plujós en alguns punts
El novembre podria ser plujós en alguns punts | Arxiu

Deixem enrere un mes d’octubre que ha estat extraordinari pel que fa als fenòmens meteorològics, tan a casa nostra com a la resta del Mediterrani. L’exhuracà ‘Leslie’ en forma de fort temporal, molts episodis de pluja, un ‘Medicane’ (o huracà mediterrani) a Grècia, morts a França, Itàlia i Mallorca pels aiguats i nevades molt primerenques a Catalunya. Un còctel perfecte per encarar un novembre que es presenta més plujós de l’habitual però amb temperatures més altes del normal.

Així ho indiquen els mapes del model nord-americà de previsió estacional NOAA, un dels més fiables i prestigiosos a nivell internacional en aquest sector. Val a dir que aquest model l’ha encertat força els últims mesos, i l’exemple és que la previsió per l’octubre marcava més pluges de l’habitual en zones com ara l’Ebre, on en un sol episodi es van recollir entre 200 i 300 l/m². Tot i així, s’ha de tenir en compte la baixa fiabilitat d’unes previsions a tants dies vista. 

Per ara, tot sembla indicar que les temperatures quedaran força més altes de l’habitual aquest novembre a gran part del territori a causa del flux de pertorbacions provinents de l’Atlàntic. En canvi, les precipitacions sembla que seran força abundants en alguns punts. Si es compleix això, voldria dir que tindríem un novembre plujós, més del que tocaria per aquestes dates.

Cal posar èmfasis en el fet que aquests models a tan llarg termini tenen un marge d’error força ampli, cosa que ens fa ser prudents a l’hora de prendre’s al peu de la lletra les seves previsions. Sens dubte, tocarà fer balanç a finals de mes per veure si finalment s’han complert més o menys.

Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest novembre
Mapa d'anomalies en les temperatures previstes per aquest novembre | NOAA

 

Temperatures més altes i pluges superiors

Si ens fixem en les previsions de la prestigiosa NOAA, les temperatures serien força més altes de l’habitual quant més a Ponent i al sud de Catalunya, fins a 2º pel damunt de la mitjana. Aquests valors elevats per l’època es registrarien a gran part del país, si bé quedarien una mica al marge punts de la costa i del prelitoral, especialment a Girona, on els registres serien més habituals.

Mapa d'anomalies en les pluges previstes per aquest novembre
Mapa d'anomalies en les pluges previstes per aquest novembre | NOAA

 

Pel que fa a les pluges, els models indiquen que podríem tenir més precipitacions de l’habitual en general, seguint així la tònica dels últims mesos a molts punts. No obstant, les zones on plouria més, sempre seguint aquests mapes, serien les del Pirineu i Prepirineu, Lleida, Ebre i nord de la Catalunya Central. Això fa pensar en què les nevades continuaran caient a les cotes altes del Pirineu, una bona notícia pels amants de la neu i l’esquí. A la resta, els registres podrien ser més habituals.

Molta pluja a l’Europa occidental i temperatures altes a tot el continent

Segons indica NOAA, les temperatures serien altes per l’època aquest novembre a tot l’estat espanyol i a la resta d’Europa. Un augment dels termòmetres que vindria acompanyat de més pluja de l’habitual a l’Europa occidental i al nord i oest de la península. No obstant, seria un mes força sec al sud-est d’Espanya i també al sud-est del continent europeu.  


Comentaris

envia el comentari