La tardor pot ser una mica més càlida del normal però amb pluges habituals

Les temperatures poden ser uns 0,6º més elevades de mitjana a l’oest de Catalunya. Si les precipitacions es comporten, podem tenir regades abundants

La tardor arriba aquest proper dilluns, 23 de setembre a les 09:50h del matí, i posarà punt final a un estiu extremadament calorós amb una onada de calor històrica i calorades consecutives com feia anys que no teníem. Segons els primers indicis, sembla que la nova estació estarà marcada per temperatures una mica més altes del normal i precipitacions que seran força habituals per l’època. 

Així ho indiquen els mapes del model de predicció estacional americà NOAA, un dels que té més prestigi a nivell internacional en aquest àmbit. No obstant, aquestes previsions ens les hem d’agafar amb pinces, ja que la fiabilitat és força baixa si es tracta de saber el temps dels propers tres mesos. No obstant, aquests mapes acostumen a ser una guia prou afinada del que pot arribar a passar. 

Pel que fa a les precipitacions, sembla que seran força habituals per l’època, i això a la tardor s’acostuma a traduir en diversos episodis de pluges i tempestes abundants arreu del territori, ja que és l’estació més plujosa de l’any a casa nostra. Alguns registres podrien superar inclús la mitjana anual a zones de l’interior de la meitat nord, mentre que el mes amb menys aigua podria ser el novembre. Haurem de fer balanç al desembre per veure si s’han complert els pronòstics.

Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquesta tardor
Mapa de l'anomalia de pluges prevista per aquesta tardor | NOAA

 

Temperatures més càlides del normal

Si ens fixem en les temperatures, podrien ser més altes del normal, especialment a la meitat oest de Catalunya,  sobretot a les comarques de Lleida i sud de Tarragona. De fet, segons explica l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), en el conjunt de la península Ibèrica la tardor pot arribar a ser uns 0,6º més càlida del normal, dades que es registrarien especialment en aquestes zones catalanes esmentades. No obstant, a la costa i al nord-est els valors podrien ser força normals. 

Això es traduiria amb ambient càlid o suau de dia les primeres setmanes de la tardor però amb temperatures cada cop més fresques o fredes a mesura que s’apropi l’hivern. Les nits seran també cada cop de més jerseis i, inclús, d’abric a finals de l’estació. El més que podria registrar temperatures més normals per l’època seria el novembre. 

Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquesta tardor
Mapa de l'anomalia de temperatures prevista per aquesta tardor | NOAA

 

Tardor atípicament càlida a Europa

Pel que fa a la resta de l’estat, les temperatures seran una mica més altes del normal a la meitat nord i centre de la península, però força normals a la resta. A Europa, el fred costarà que hi arribi, ja que els mapes indiquen que els termòmetres seran més alts del normal, amb una diferència de fins a 2º més que de costum, mentre que els països escandinaus seran els que més anomalies tèrmiques registraran.

Pel que fa a les pluges, s’espera una tardor força normal en el conjunt del continent, si bé a punts de l’Adriàtic i al voltant dels Alps les precipitacions poden ser inferiors. Pluja per sobre de la mitjana al nord dels països escandinaus i oest de les illes britàniques.  

També et pot interessar...