Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

La primera lluna plena de la tardor

Aquest dimarts a primera hora del matí el satèl·lit ha arribat al seu màxim de llum i aquesta propera nit tornarem a gaudir del fenomen

Imatge de la lluna la passada nit des de Gavà
Imatge de la lluna la passada nit des de Gavà | Xavi Cabo

 

La primera lluna plena de la tardor ha arribat aquest dimarts, 25 de setembre. A primera hora del matí, concretament poc abans de les set del matí, el satèl·lit natural de la Terra ha arribat al seu màxim de llum, deixant imatges espectaculars en el moment que sortia el sol i la lluna encara estava caient per l’oest.

Aquesta propera nit podrem tornar a gaudir d’aquesta lluna plena, sempre i quan els núvols no facin la guitza, bàsicament al sud de Catalunya. Atents doncs al cel a partir de quarts de set de la tarda, quan començarà a sortir el satèl·lit per l’est  i es pondrà demà dimecres a les 08:45h del matí.

Malgrat això, de matinada ja haurà començat el seu període decreixent, però encara no ho notarem. La lluna serà nova el proper 9 d’octubre, mentre que les altres dues llunes plenes de la tardor les tindrem el 24 d’octubre i el 23 de novembre. 

Aquestes són algunes de les imatges més espectaculars de la lluna aquesta passada nit i matí:

Altres cites astronòmiques de la tardor

Com ja vam explicar diumenge per donar la benvinguda a la tardor, al llarg dels propers tres mesos tindrem algunes cites astronòmiques imprescindibles. De fet, el que més destaca són les tres pluges d’estrelles principals que tindrem fins el desembre, tot i que n’hi haurà més

La primera serà la dels Oriònids, que es podrà veure durant tot el més d’octubre i la primera setmana de novembre. Cap al 21 d’octubre tindrem el màxim d’aquesta pluja d’estrelles amb més de 20 meteors per hora previstos.

La segona pluja serà la dels Leònids a mitjans de novembre, amb el seu màxim el dia 17  amb uns 20 meteors per hora. La tercer i última serà la dels Gemínids i tindrà lloc al llarg de la primera quinzena de desembre i serà la més intensa de totes. El punt àlgid serà el dia 14 amb uns 120 meteors per hora.

Pel que fa al sol, cada dia fins el 21 de desembre, quan arriba l’hivern, tindrem entre 2 i 3 minuts menys de llum solar. Si aquest 26 de setembre tindrem el balanç just de 12 hores de dia i 12 de nit, de cara al 21 de desembre tindrem poc més de 9 hores de sol.

Canvi d’hora el 28 d’octubre

El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre
El canvi d'hora tindrà llos l'últim diumenge d'octubre | Arxiu

 

Mentre el debat sobre si s’elimina o no el canvi d’hora segueix ben viu a la Unió Europea, de moment tocarà seguir canviant el rellotge cada tardor i primavera. D’aquesta manera, el proper diumenge dia 28 d’octubre de matinada haurem de fer el canvi d’hora d’hivern. 

Recordem que aquell dia, just a les 03:00h de la nit, haurem d’endarrerir els rellotges una hora, passant a ser les 02:00h. Avui dia, la majoria d’aparells electrònics que ens fan de despertador ja fan el canvi automàticament, però si sou dels que quan us lleveu de seguida veieu el rellotge que teniu penjat a l’aparell, canvieu-lo la nit abans si no voleu tenir un bon ensurt el primer dia de feina.