Divendres van arribar les primeres màximes superiors als 30ºC de l’any

Ahir va ser el dia més calorós en diferencia del que portem del 2019 a alguns llocs de Catalunya, especialment a la demarcació de Tarragona i Lleida

Aquest divendres va fer un dia calorós i es van superar per primera vegada els 30ºC a Tarragona
Aquest divendres va fer un dia calorós i es van superar per primera vegada els 30ºC a Tarragona | Arnald Pons

La setmana porta una continuada muntanya russa de temperatures degut a l’entrada de diferents masses d’aire, un dia del nord i matí molt fred, un altre de l’oest reescalfada, un ball de boig de temperatures.

Aquest divendres el cel seré, la insolació de maig i els vents terrals des de l’interior de la Península Ibérica van a ajudar que la temperatures pugés força en general, però sobretot puntualment es van disparar per sobre els 30ºC a Ponent i a l’interior de les comarques tarragonines.

Ha estat el primer dia de l'any que ens ha deixat temperatures diürnes superiors a la barrera dels 30ºC en tres estacions de la Xarxa d'Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), a la Ribera d'Ebre i al Segrià.

Segons ha informat Meteocat, Benissanet va ser la primera població a complir una temperatura estiuenca per sobre els 30ºC, amb una màxima de 30,7ºC. També es van superar els 30ºC a Vinebre, amb 30,2ºC i a Alcarràs, amb 30,1ºC.

Van haver més poblacions al terç sud que hi va fer tanta calor però van fregar els 30ºC, com el dimecres passat: són El Masroig, Batea i Tortosa, que es van quedar a dècimes. Va ser un migdia tan càlid que convidava a un bany a les piscines i els animals domèstics buscaven l’ombra per protegir-se del fort sol i la calor.

Prop de les dues de la tarda va ser el moment més càlid de l'any a bona part de Catalunya ahir divendres
Prop de les dues de la tarda d'ahir va ser el moment més càlid de l'any a la meitat sud | Meteocat

 

Els núvols mitjans de vent cobreixen moltes zones aquest dissabte i frena la calor

Aquest dissabte ens ha sorprès el tel de núvols mitjans, originats pel vent de mestral, que porta cobrint el cel matinal de les comarques centrals de Catalunya. Això i la brisa marina fan que la temperatura al migdia es situï entre els 19 i 23ºC, més curta que ahir. Tot i que fa un bon sol a punts del sud i oest, esperem un ambient menys càlid i és molt molt probable que no tornem a veure màximes de 30ºC.

El núvols que més tard poden descarregar ruixats al nord-est i al Pirineu també impediran l’ascens del termòmetre en aquesta zona. Meteocat adverteix de la possibilitat de xàfecs i tempestes amb aiguats locals, especialment a les comarques gironines.

Mapa d'avisos per pluges intenses al nord-est del país
Mapa d'avisos per xàfecs intensos al nord-est del país | Meteocat

 

Diumenge serà més fresc al matí, i farà un dia més assolellat, amb núvols d'evolució, algunes bandes de núvols alts i amb tramuntana reescalfada. L’ambient calorós serà l’habitual per aquestes dates de maig.


Comentaris

envia el comentari