Molts problemes al Pirineu a causa de la forta nevada

Hi ha talls de trànsit, 25 vies afectades i transports escolars suspesos. La neu és especialment abundant al Pirineu de Lleida, sobretot a la cara nord. Ja s’acumulen 30 centímetres a Vielha

La forta nevada anunciada per aquest dimecres al Pirineu ha arribat i ha col·lapsat moltes zones. Tot i ser una àrea habituada a la neu, la intensitat en què cau el temporal no deixa temps a netejar les carreteres i estant havent-hi molts problemes de trànsit a punts de Lleida Barcelona i Girona.   També s'han hagut de suspendre els transports escolars a diversos punt. Al Berguedà, per exemple, 18 rutes escolars en autobús han estat suspeses, afectant a més de 300 alumnes, mentre que entre Osona i el Lluçanès també s'han suspès 8 rutes que fan cada dia més de 200 estudiants. El pla Neucat està activat en fase d'alerta a tot el Pirineu i Prepirineu. 

A la comarca del Berguedà, 18 rutes escolars d'autobus han estat suspeses, afectant més de 300 alumnes, i a Osona l'institut de Taradell ha decidit no obrir les portes  i vuit rutes d'autobus per alumnes d'aquesta comarca i del Lluçanès també han estat suspeses, afectant més de 200 estudiants més. A més, la circulació és molt lenta a gran part de la xarxa viària pirinenca per la presència de neu i gel a la calçada. 

Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), hi ha fins a 25 carreteres afectades per la neu a tota la zona del Pirineu, un total de 75 quilòmetres i 31 trams.  Entre aquestes afectacions, destaca el tancament de la C-28 al seu pas per la Bonaigua, la C-147b al Pla de Beret, la BV-4024 a Coll de Pal i la BV-4030 al Coll de la Creueta. També estan prohibits els camions articulats a la N-230 entre Vilaller i Vielha i la prohibició de camions a la N-260 de Sort a Sarroca i a la Seu d’Urgell. També estan prohibits els camions a la C-16 entre Guardiola de Berguedà i Riu de Cerdanya per acumulació de gel a la calçada.

A més, cal fer servir cadenes a diverses vies, com a la N-230 i la N-260, així com a la N-141 entre Bossòst i el Porilhon. També a la C-28 entre Vielha i Salardú i entre València d’Àneu i la Guingueta, a la C-13 entre Sort i Esterri d’Àneu i entre Balaguer i la Baronia de Sant Oïsme, A LA c-147 A Esterri d’Àneu, a la C-142b al pla de Beret, a la C-1311 de Pont de Muntanyana al coll de Montllobar, a la L-504 a Llavorsí, a la L-510 a Tírvia, a la L-501 a la Vall de Boí y a la L-500 al Pont de Suert.  

Aquestes són algunes de les imatges de la impressionant nevada que està caient al Pirineu aquest dimecres, la més important del que portem de temporada:

Fins a un metre de neu en tot l’episodi

La nevada afecta més o menys tot el Pirineu, també a la cara sud en menor mesura, mentre que el fort vent fa aixecar la neu i la fa arribar fins al Prepirineu, fenomen que es coneix com a torb. No obstant, el temporal està sent molt dur al Pirineu de Lleida, especialment a la cara nord, on es concentren la majoria de problemes.

Fins ara, i segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la neu ja ha deixat aquestes acumulacions a zones poblades:

  • Vielha: 28 cm.
  • La Seu d’Urgell: 19 cm.
  • Sort: 16 cm.
  • Puigcerdà: 14 cm.
  • Coll de Nargó: 6 cm.
  • Tremp: 4 cm.
  • Berga: 2 cm.
  • Solsona: 1 cm.

No obstant, les acumulacions de neu són més importants a les cotes altes i la previsió és que la nevada continua durant tot el dia d’avui i fins la matinada de dijous. Es preveuen més de 50 centímetres de neu nova a 1.500 metres i pràcticament un metre de neu a 2.000 metres en tot l’episodi. El SMC té l’alerta vermella activada a la Vall d’Aran i la taronja a la resta del Pirineu, així com per fortes ventades.

Mapa d'alertes per neu per aquest dimecres
Mapa d'alertes per neu per aquest dimecres | Meteocat