La qualitat de l’aire empitjora a Catalunya el 2017

El Ministeri de Transició Ecològica del govern espanyol conclou que la qualitat de l’aire a la península ha empitjorat el 2017 i han pujat els índex de gasos perjudicials per la salut a les ciutats

Barcelona, amb el núvol de contaminació enganxat a la ciutat
Barcelona, amb el núvol de contaminació enganxat a la ciutat | UB

Aquesta setmana el Ministeri de Transició Ecològica del govern de Pedro Sánchez ha publicat un informe on detalla l’agreujament de la contaminació en general a tot l’estat espanyol, on Barcelona i la seva àrea metropolitana és dels sectors que hi ha més emissions de diòxid de nitrogen (NO2) i partícules en suspensió (PM10).

L’estudi analitza el comportament dels gasos contaminants més freqüents en zones urbanes i el seu entorn en comparació amb els valors d’emissió permesos. Entre ells està el balanç del diòxid de nitrogen, les partícules en suspensió i l’ozó, el plom, el benzè, el monòxid de carboni, l’arsènic, etc.

Els resultats apunten que el 2017 s’han superat els nivells de l’any anterior a ciutats com Madrid, Barcelona i entorn, Granada i Bilbao, a causa de les emissions del tràfic amb transport privat.

La plana de Vic i punts de les Terres de l’Ebre, on hi ha més contaminació per partícules en suspensió

Hi ha constància que a Barcelona i la resta de grans ciutats espanyoles, les concentracions de gasos produïts per la combustió dels hidrocarburs, com el gas o la benzina, és preocupant i disminueix l’esperança de vida dels seus habitants.

L’informe del govern detalla al 2017, el valor límit horari va superar-se a la mateixa zona en on ho va fer l’any anterior, i pel que fa al valor límit anual, es van registrar superacions a 7 zones, respecte a les 6 de l’any anterior. Barcelona i la seva regió metropolitana està entre les zones més problemàtiques.

Pel que fa a la situació de les partícules en suspensió (PM10), l’estudi presenta que també ha augmentat el nombre de zones que superen el valor límit diari passant de 3 zones el 2016 a 5 zones el 2017: la Plana de Vic i les Terres de l’Ebre s’han afegit a aquesta llista.

La situació del ozó troposfèric (O3) és similar als anys anteriors i aquest 2017 es van seguir registrant nivells elevats poc saludables a les zones suburbanes o rurals, a causa de l’alta radiació solar i a la emissió de la industria i el transport rodat.

La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat
La major font d'emissions de gasos contaminants és el transport privat | Arxiu

 

Catalunya redueix les emissions de diòxid de nitrogen aquest 2018

Per altra banda, les dades de contaminants atmosfèrics de 2018 registrats fins ara, no han estat encara validats per les administracions responsables i encara que no ha acabat l’any, mostren certa millora, especialment en el cas del NO2.

Segons valora l'informe, això fa pensar que les mesures de reducció que algunes administracions, com la catalana, han posat en funcionament, comencen a donar els seus fruits en els nivells de qualitat de l'aire.


Comentaris

envia el comentari