Cada dia que passa segueixen superant-se nous rècords arreu del planeta. Si fa poc eren notícia les temperatures extremes a Europa i a tot el Cercle Polar Àrtic, el desgel que està patint Groenlàndia a un ritme acceleradíssim, o els incendis devastadors sense precedents a Sibèria, aquesta vegada li ha tocat el mar de casa nostra, i és que s’han batut dos nous rècords al mar de la Costa Brava.
L’observador meteorològic de l’Estartit, en Josep Pascual, va enregistrar aquest dijous una temperatura del mar de 26,6ºC davant de les illes Medes. És la temperaturamés alta del mar mai enregistrada d’ençà que l’observador té dades, és a dir, des de fa 45 anys. D’aquesta manera se supera l’antic rècord de l’any passat, del dia 6 d’agost, amb una temperatura de 26,6º.
Per si no n’hi hagués suficient, segons l’observador, també s’ha enregistrat l’altura mitjana del nivell del mar més alta de tota la història de dades, on durant el juliol ha pujat fins a 13,7 cm. Aquestes dues dades connoten que el canvi climàtic és un fet real i present al dia a dia, i no cal anar a comprovar registres inèdits a l’Antàrtida, sinó que a casa nostra ja està passant.
Aquestes mesures de temperatura del mar a les illes Medes i del nivell del mar al port de l’Estartit, són un referent mundial per a la continuïtat de les dades. I tot gràcies a l’observador meteorològic Josep Pascual, que porta més de 45 anys mesurant la temperatura del mar a diferents profunditats, sempre en el mateix punt, i registrant el nivell del mar.
La temperatura més alta mai registrada
La temperatura mitjana per aquestes dates de l’estiu, acostuma a ser de 23º a les illes Medes. Però enguany, les altes temperatures dels passats episodis d’onades de calor, juntament amb la situació del clima a escala global que cada cop està més calent, han provocat que la temperatura de l’aigua del mar també hagi experimentat una pujada aquest estiu a Catalunya.
Així doncs, aquest dijous s’ha registrat la temperatura més alta dels darrers 45 anys, amb 26,6º.L’antic rècord era del 6 d’agost de l’any passat amb una temperatura de 26,3º, superant-se, d’aquesta manera, amb 0,3º l’antic rècord. Altres dades destacables daten del 21 d’agost del 2012, on la temperatura de l’aigua del mar va pujar fins als 26,1º; i el 29 d’agost del 1994, amb26,0º.
El nivell del mar no para de créixer
L’altra dada destacable, i molt preocupant, és l’altura del nivell del mar. Les grans quantitats de gel que cada dia es fonen als casquets polars i a les glaceres d’arreu del planeta, està fent que el nivell del mar, a escala global i local, no pari de pujar.
A Catalunya aquest fet s’ha traduït amb un ascens de fins a 13,7 cm, el més alt mai enregistrat. Durant cinc dels darrers deu anys l’ascens del mar havia superat els 10 cm, cosa que entre el 1990 i el 2010 mai havia passat.
Queda ben clar doncs, que la tendència de la pujada del mar anirà a més durant les pròximes dècades. I no només això, sinó que cada cop l’ascens serà més ràpid, provocant desastres ambientals, socials i urbanístics, a escala global i també a casa nostra.
Els experts afirmen, que amb les dades recollides fins ara, el nivell del mar pujarà un metre a finals de segle. A efectes equivalents, voldrà dir que el mar avançarà fins a 100 metres terra endins. Una situació que a casa nostra es traduirà en la desaparició de la majoria de les platges, així com la desaparició gairebé total del Delta de l’Ebre.
A aquesta situació cal afegir-hi que, a cada revisió dels informes climàtics, s’obtenen nous registres de desgel i de pujada del nivell del mar, fent que els pronòstics per a finals de segle s’actualitzin a l’alça. És a dir, a cada informe nou, l’augment del nivell del mar cada cop és més gran i ja s’estima que a la pròxima revisió ja podrà superar àmpliament el metre d’altura. En algunes regions, com per exemple Holanda o el Regne Unit, ja treballen amb la hipòtesi que el nivell del mar arribarà a ser d’1,8 o 2 metres a finals del segle XXI.