Rècord de fred en una nit de juny a molts punts de Catalunya

66 de les 145 estacions que el Servei Meteorològic de Catalunya té repartides per tot el territori han assolit la seva mínima absoluta en un juny a causa de l’atípica fredorada
Les gelades han tornat a molts punts del Pirineu | @eliaslm84

La brusca baixada de les temperatures de les últimes hores ha portat un fred de rècord en un mes de juny a diversos punts de Catalunya. En concret, les dades més espectaculars s’han viscut aquesta última matinada quan, després de la forta refrescada del dimarts que va fer baixar entre 10 i 15 les màximes en algunes zones, el cel s’ha asserenat a gran part del territori i els termòmetres han caigut en picat.

 

En aquest sentit, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que 66 de les 145 estacions que té repartides per tot Catalunya han registrat la temperatura mínima més baixa en un mes de juny des que es tenen dades. Les glaçades s’han estès per moltes zones del Pirineu, també en algunes valls, mentre que l’ambient excepcionalment fred per l’època ha arribat a la mateixa ciutat de Barcelona.

 

Destaquen algunes dades com ara els -2º de Das, els 0'1º de Prades, 4,4º a Cervera, 6,6º a Sant Pere Pescador, 8º a l'Ametlla de Mar, 10,1 a Amposta o els 13,4º al barri del Raval de Barcelona. Dels 66 records de la darrera nit, 38 s'han donat a punts on porten més de 20 anys recollint dades, cosa que dona fe de l'excepcionalitat de la situació:

 

Mapa de les 38 estacions amb més de 20 anys amb dades que han registrat rècord de mínimes baixes en un juny
Mapa de les 38 estacions amb més de 20 anys amb dades que han registrat rècord de mínimes baixes en un juny | Meteocat

 

Tot i que no siguin de rècord, les mínimes més baixes les hem tingut al Pirineu. A Boí i a la Tosa d’Alp, per exemple, s’han registrat -5º, mentre que a Puigcerdà mateix, capital de la Cerdanya, hi ha glaçat amb -0,4º. A Lleida s’ha baixat fins als 6,7º, la més baixa en un juny aquest segle, mentre que a les muntanyes litorals també s’ha baixat dels 10º en moltes ocasions. A l'interior i prelitoral, molts valors s'han mogut entre els 3º i 8º tan sols. Les màximes d’ahir no van ser de rècord, però feia anys que no es vivia un dia tan fred a les portes de l’estiu.

 

Mapa de les fredes temperatures mínimes d'aquesta nit
Mapa de les fredes temperatures mínimes d'aquesta nit | Meteocat

 

La temperatura remuntarà clarament

De cara a les properes hores, les temperatures ja remuntaran clarament aquest migdia i tarda després del fred de dimarts, però la calor seguirà a ratlla. Les màximes més altes es mouran entre els 17º i 22º, puntualment per sobre. La propera nit ja no serà tan freda, mentre que demà els termòmetres pujaran més i de cara a divendres i el cap de setmana recuperarem l’ambient més estiuenc.

 

També et pot interessar...Comentaris

envia el comentari