Imatge d'un cotxe inundat

Rècord històric de pluja a l’abril a Barcelona: L’extraordinari temporal de llevant fulmina totes les dades

S’han superat els 250 l/m² a l’Observatori Fabra, la majoria dels quals recollits al llarg dels 4 dies del darrer temporal de llevant

La pluja no ha donat treva a la ciutat de Barcelona des de la tarda del dissabte passat fins a la matinada de dimecres i s’han assolit xifres molt importants. De fet, s'han batut alguns rècords, el més destacat dels quals és, sense cap mena de dubte, el fet que l’Observatori Fabra de la capital catalana, ubicat a Collserola, ha registrat l’abril més plujós de la seva història, fulminant més de 100 anys de registres.

Mai abans havia plogut tant en un mes d’abril en aquest punt. El rècord va arribar quan l'observatori va assolir els 140 l/m² recollits en tot l’episodi dimarts, però la xifra final ha estat molt més elevada, de 213 l/m², fent que, en el conjunt del mes, s'hagin sumat un total de 257 l/m². Una dada inèdita que supera i de molt els 185,4 l/m² de l’any 1942, que tenia la primera posició fins ara. Destaca el fet que la majoria de pluja ha caigut en tan sols quatre dies. Si es tinguessin en compte tan sols els 213 litres del temporal, el d’aquest 2020 també entraria en el Top 5 d’abrils més plujosos.

Més rècords i aigua a dojo

El mateix observatori Fabra ha batut un altre rècord: el del dia més plujós en un mes d’abril. En concret, aquesta dada es va assolir el dimarts 21 d'abril, dia en què es van assolir els 82,9 l/m², superant els 74 l/m² del 2 d’abril del 2007. En total, des que va començar l’any portem més de 350 litres en aquest punt de Barcelona, tenint en compte que la mitjana és de poc més de 600 litres anuals. Aigua a dojo que es resumeix sobretot en aquest temporal i en el Glòria.

Inundacions i esllavissades a Barcelona

Pel que fa a la resta de la capital catalana, la majoria dels observatoris han superat els 100 o 200 l/m² en tot l’episodi, amb alguns barris encapçalant els registres, com ara el Raval o les zones de Collserola i Montjuïc. Tanta pluja i el vent de llevant i gregal que ha bufat a estones fort han provocat nombroses incidències.

En aquest sentit, diverses carreteres s'han vist afectades, com ara la Ronda Litoral, que dimarts al matí va veure com quedava tallat un carril en sentit Llobregat per inundacions, mentre que es va fer un pas alternatiu a la carretera de la Rabassada per un despreniment. De fet, una esllavissada ha causat estralls a Les Planes, atrapant nombrosos vehicles que estaven aparcats. També han caigut alguns arbres, mentre que el pantà de Vallvidrera s’ha desbordat.