ÚLTIMA HORA

🚨 Evacuen d'urgència una fàbrica que produeix la vacuna d'AstraZeneca al Regne Unit

Recordant la nevada que va col·lapsar Catalunya

15 anys de la nevada del desembre del 2001, considerada la més important del segle a Catalunya

Neu a la ciutat d'Igualada | cedida

Entre el 14 i 15 de desembre de l'any 2001 es va produir a Catalunya la que es considera la nevada més important del que portem de segle al nostre territori. La neu va caure fins a primera línia de mar i va provocar molts problemes a tot el territori. Les acumulacions de neu van superar el mig metre a algunes comarques com l'Anoia, el Berguedà o el Ripollès.

La nevada es va iniciar el 14 de desembre de 2001 per les comarques de Girona i Barcelona amb una cota de neu molt baixa, nevant fins a les zones més baixes de la ciutat de Barcelona. La neu va caure durant bona part de la nit acumulant més de 20 o 25 cm a zones al voltant dels 200 o 300 metres d'altitud. La nevada es va traslladar durant el matí del dia 15 de desembre a les comarques de Tarragona i Lleida on també va caure amb intensitat i fins a primera línia de la costa.

Els registres de neu més importants, i allà on es van registrar més problemes, van ser les comarques de la Catalunya Central, especialment a l'Anoia, la Segarra, les Garrigues. el Bages o el Berguedà. Els registres de neu van ser espectacular i van arribar als 95 cm a la Pobla de Claramunt (Anoia), 81 cm al Port del Comte (Solsonès), 70 cm a Vallter (Ripollès), 50 cm a Prades (Baix Camp), 50 cm a Begues (Baix Llobregat), 40 cm a les Borges Blanques (Les Garrigues), 35 cm a Manresa (Bages), 30 cm a Lleida (Segrià) o els 26 cm de Vic.

La important nevada va ocasionar importants problemes a tot el territori i especialment a les vies de comunicació. Principals vies del país com l'N-II entre Lleida i Martorell van quedar cobertes de neu i van deixar atrapats a centenars de conductors. Diferents urbanitzacions i petites poblacions de l'interior van quedar incomunicades, ja que moltes vies locals van quedar impracticables. Moltes comarques es van veure afectades per talls de llum i a punts del litoral el fort temporal de llevant que acompanyava la nevada va provocar destrosses importants a les localitats a tocar del mar. A continuació recollim algunes de les fotografies que ens va deixar aquell temporal de neu a Catalunya:

Nevada a Sabadell | cedida
Neu al port de Cambrils | MªAntonia Codina

 

Neu a la ciutat de Lleida | cedida
Neu a la platja de Salou | Jordi Blasi
Nevada a Reus | MªAntonia Codina
Nevada a la ciutat de Reus | Bros Fortuny

 

Nevada a Castellvell del Camp | Bros Fortuny
Nevada a Igualada | cedida

En el següent vídeo podeu veure els efectes d'aquesta important nevada a diferents punts de les comarques de Tarragona:


Comentaris

envia el comentari