CatalunyaDiari.cat

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

Recordant la nevada que va col·lapsar Catalunya

15 anys de la nevada del desembre del 2001, considerada la més important del segle a Catalunya
Neu a la ciutat d'Igualada | cedida

 

Entre el 14 i 15 de desembre de l'any 2001 es va produir a Catalunya la que es considera la nevada més important del que portem de segle al nostre territori. La neu va caure fins a primera línia de mar i va provocar molts problemes a tot el territori. Les acumulacions de neu van superar el mig metre a algunes comarques com l'Anoia, el Berguedà o el Ripollès.

La nevada es va iniciar el 14 de desembre de 2001 per les comarques de Girona i Barcelona amb una cota de neu molt baixa, nevant fins a les zones més baixes de la ciutat de Barcelona. La neu va caure durant bona part de la nit acumulant més de 20 o 25 cm a zones al voltant dels 200 o 300 metres d'altitud. La nevada es va traslladar durant el matí del dia 15 de desembre a les comarques de Tarragona i Lleida on també va caure amb intensitat i fins a primera línia de la costa.

 

Els registres de neu més importants, i allà on es van registrar més problemes, van ser les comarques de la Catalunya Central, especialment a l'Anoia, la Segarra, les Garrigues. el Bages o el Berguedà. Els registres de neu van ser espectacular i van arribar als 95 cm a la Pobla de Claramunt (Anoia), 81 cm al Port del Comte (Solsonès), 70 cm a Vallter (Ripollès), 50 cm a Prades (Baix Camp), 50 cm a Begues (Baix Llobregat), 40 cm a les Borges Blanques (Les Garrigues), 35 cm a Manresa (Bages), 30 cm a Lleida (Segrià) o els 26 cm de Vic.

La important nevada va ocasionar importants problemes a tot el territori i especialment a les vies de comunicació. Principals vies del país com l'N-II entre Lleida i Martorell van quedar cobertes de neu i van deixar atrapats a centenars de conductors. Diferents urbanitzacions i petites poblacions de l'interior van quedar incomunicades, ja que moltes vies locals van quedar impracticables. Moltes comarques es van veure afectades per talls de llum i a punts del litoral el fort temporal de llevant que acompanyava la nevada va provocar destrosses importants a les localitats a tocar del mar. A continuació recollim algunes de les fotografies que ens va deixar aquell temporal de neu a Catalunya:

 

Nevada a Sabadell | cedida

 

Neu al port de Cambrils | MªAntonia Codina

 

Neu a la ciutat de Lleida | cedida

 

Neu a la platja de Salou | Jordi Blasi

 

Nevada a Reus | MªAntonia Codina

 

Nevada a la ciutat de Reus | Bros Fortuny

 

Nevada a Castellvell del Camp | Bros Fortuny

 

Nevada a Igualada | cedida

 

En el següent vídeo podeu veure els efectes d'aquesta important nevada a diferents punts de les comarques de Tarragona: