Rècords de calor a Europa en un febrer i temps sever al sud-est

L’ambient assolellat i calorós és molt inusual a tot l’oest d’Europa, més propi del mes d’abril, i cada dia es baten rècords a les illes britàniques. Aquest temps contrasta amb els aiguats que es produeixen als Balcans i a Grècia

Londres viu un final de febrer massa primaveral
Londres viu un final de febrer massa primaveral | Arxiu

El temps a Europa està boig, contrasta molt l’estabilitat atmosfèrica i el calor que fa a tot l’oest del continent, des del nostre territori al centre d’Europa als països bàltics, amb les nombroses pertorbacions que afecten els països de l’Est, Balcans i Grècia.

Mentre en un extrem del continent estem suant la cansalada quan encara és hivern, l’ambient propi d’aquesta estació està a l’extrem est, amb nevades i aiguats que han deixat registres descomunals a l’illa de Creta i ha provocat algunes greus destrosses.

21º al migdia al sud d’Anglaterra aquest final de febrer

La irrupció d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica ha arribat al centre del continent amb un ambient al migdia que està batent rècords des del cap de setmana. Dimarts, el Regne Unit va batre un rècord de calor en assolir, per primer cop des que hi ha dades, els 21,2 ºC durant l'hivern, concretament a Kew Gardens, al sud de Londres. 

Però el diumenge, segons la agencia britànica MetOffice, es registraven 20,6º a Traswsgoed i poques hores després, el dilluns s’anunciaven 20,8º a Porthmadog, a Gal·les. També a Bèlgica, s’estan registrant aquest final de febrer temperatures rècord, a Uccle es va arribar ahir a més de 19º, la temperatura més alta en aquest mes dels últims 120 anys. El mateix passa al sud de França i altres punts del nord d’Europa.

Aiguats a l’illa grega de Creta que arriben a endur-se un pont

Destrosses per una riuada en un congost de Creta
Destrosses per una riuada en un congost de Creta | @MeteoGr

 

Es sorprenent que mentre al cor d'Europa fa massa bon temps i es perllonga la situació diverses setmanes, pluges de més de 300 litres en un dia causen estralls a Creta, Grècia. El temporal que afecta l'illa grega ha provocat la crescuda del riu Keriti. L’avinguda va endur-se un pont de més de 100 anys, va provocar importants inundacions en cases i va causar danys en algunes carreteres.

I a la península Ibérica també cauen rècords

Els registres al nostre país són menys modestos perquè estem en una latitud més propera a l’origen de la calor. Estem més acostumats a aquestes temperatures suaus, però arrosseguem un hivern molt sec. Segons l’Agencia Estatal de Meteorologia, dissabte a Saragossa la màxima es va enfilar als 23,1º, un valor que mai s’havia registrat en un febrer, a punts de León arribaven als 24º i ahir dimarts s’assolien els 26,9º a l’aeroport de Santander, la segona temperatura més alta des de 1960.

A Catalunya, divendres 9 estacions del SMC van batre el rècord de calor en un febrer, entre elles l’Observatori Fabra de Barcelona amb 22,2º, i ahir dimarts 16 estacions del Meteocat repartides pel territori, amb més de 10 anys de dades ininterrompudes, que han presentat rècord per temperatures altes. Juntament amb aquestes temperatures inusuals, la situació anticiclònica augmenta la contaminació a les principals poblacions catalanes.

Els models indiquen que baixaran les temperatures a partir del dijous i tornarà el mestral i la tramuntana al nostre país, netejant l’ambient de les ciutats. Però tornarien a pujar el diumenge i l’inici de la setmana, tot i que possiblement gaudiríem del temps d’hivern a mitjans de la setmana que ve, un extrem que caldrà confirmar els propers dies.


Comentaris

envia el comentari