L’onada de calor s’acomiada amb més rècords històrics d'aquest dissabte

Entre el divendres i dissabte 83 de les 145 estacions del Meteocat han batut rècords absoluts de temperatura màxima. Aquest dissabte, 32 rècords més
Desde dijous portem 3 dies seguits amb máximes per sobre els 40ºC i aquest diumenge pot ser el 4t dia.
Fins dissabte, 83 estacions automàtiques amb >10 anys han registrat un nou rècord absolut de temperatura màxima | @Herrero_Alber

L'històrica onada de calor d’aquesta setmana ha tocat el sostre aquest dissabte. Ahir s’assolien els 43,8ºC a Alcarràs (Segrià), fulminant la marca dels 43,6ºC d’Artés, al Bages, registrada el divendres. Dos dies seguits superant els 43 graus en algunes zones de Catalunya, espectacular. Es tracten de les temperatures màximes més elevades mai assolides per la Xarxa d’Estacions Meteorològiques que Meteocat té escampades pel territori.

 

Si divendres les temperatures inèdites es van repartir arreu, 70 estacions van marcar el rècord de temperatura màxima de la seva sèrie, ahir dissabte l’ambient molt càlid es va enfilar una mica més a punts de Ponent, les Terres de l’Ebre, on crema estabilitzat l'incedi de la Torre de l'Español, i al Camp de Tarragona, fet que ha portat a registrar nous valors inèdits.

 

32 observatoris amb més de 10 anys de dades van superar la seva temperatura màxima fins ara, i el nou sostre d’aquesta xarxa se l’ha emportat Alcarràs (Segrià) amb 43,8 ºC. I la nit de divendres a dissabte també ha estat excepcional. Així en feia ressò Meteocat a les xarxes socials:

 

 

 

 

A més, algunes poblacions com Gurb (Osona), Artés, Solsona, el Canós (Segarra) o Vilanova de Segrià (Segrià) han encadenat tres dies consecutius amb una temperatura màxima superior als 40 ºC. De fet, a punts de Ponent s’espera que avui es torni a superar aquesta barrera, cosa que suposaria un altre fet excepcional d’aquesta insòlita onada de calor.

 

Diumenge reculen les TºC entre 1 i 5ºC, i aquesta tendència seguirà part de la setmana que ve

La previsió és que la marinada refresqui l’ambient del litoral i prelitoral, rebaixant la calor però augmentant la sensació de xafogor. Així estarem entre aquest diumenge i dijous, i a la resta de llocs la massa d’aire africana es dilueix i també refrescarà força. Continuarà fent molta calor però seran temperatures més habituals per aquestes dates.

 

Al Pirineu i Prepirineu, les tardes tempestuoses que comencen avui diumenge també suavitzaran l’excepcional calor. Tot i així, els models meteorològics indiquen un nou ascens fort a finals de la setmana que ve, tornarien els 40ºC a Ponent però sense valors elevats tan persistents com aquesta setmana.

 

També et pot interesar...Comentaris

envia el comentari