La major tongada de pluges des de la tardor rega les muntanyes prelitorals i de l'interior

Aquest episodi de ruixats ha estat molt general a Tarragona i bona part de Catalunya, deixant registres notables a tota la serralada prelitoral, però han passat molt ràpid

Els xàfecs cauran a més punts aquest dimarts
Els bassals d'aigua han tornat a les comarques interiors de Catalunya gràcies a la pluja de les últimes hores | Arxiu

El dissabte a la tarda va arribar un front de pluges des del mar, procedent de la borrasca mediterrània que ha deixat pluges torrencials al sud-est peninsular, que es va endinsar per les comarques litorals i prelitorals i ha regat generosament la meitat sud de Catalunya.

Foren suficients una tarda de dissabte i bona part de la matinada de diumenge sota la fina pluja per considerar aquest episodi com el més important des de la tardor: des del novembre que no es recollien tants litres a tantes comarques a la vegada. Les pluges han arribat amb molt vent de llevant i han estat minses a primera línia de la costa, però en àrees de més relleu ha plogut amb més ganes registrant-se a les Muntanyes de Prades i les muntanyes del Gaià fins a 30 L/m2.

Mapa de precipitacions a Catalunya aquest dissabte 20 d'abril
Mapa de precipitacions a Catalunya aquest dissabte 20 d'abril | meteo4u

 

La pluja ha preferit regar les muntanyes que la costa perquè allí hi havia més inestabilitat. Suficient per omplir dolls d’aigua i remullar el terra i la vegetació, però el territori necessita més aigua. Els registres de pluja més importants fins aquest matí de diumenge són els següents:

 • 38 litres a Gandesa
 • 37 litres als Closos de Prades
 • 35 litres a Vilanova de Prades
 • 32 litres a Prades
 • 27 litres a Querol- Formigosa
 • 24 litres a Moià
 • 23 litres al Monestir de Poblet
 • 22 litres a Capafonts
 • 21 litres a Cervià de les Garrigues
 • 20 litres a Montblanc
 • 16 litres a Cardona
 • 13 litres a Sta. Magdalena de Serinyà

A poblacions més litorals de la zona no han arribat a superar els 10 litres, acompanyats de fang, tot i que el vent del nord-est i est ha continuat registrant cops de més de 50 km/h, obrint clarianes poc abans de l’albada. Creiem que fins demà dilluns no hi haurà més opcions de pluja al terç sud i el prelitoral català. 

El vent i el temporal de mar continuarà intens, amb ratxes que poden superar-se els 70 km/h, aquest diumenge a tot el litoral i Catalunya Central.

El vent provoca talls elèctrics i 2.000 usuaris de la RENFE sense servei

A causa del intens vent, de la caiguda d’algunes branques i arbres, es van produir dissabte baixades de subministrament elèctric, i ha impedit fins aquest matí de diumenge recuperar el servei de tren entre Vandellòs i Tarragona.

La línia 16 de Rodalies de Catalunya, dos trens Talgo amb trajecte València-Barcelona i Barcelona-Cartagena i un mitja distància amb ruta Barcelona-Tortosa, entre altres, han quedat afectats per l'aturada de circulació entre Vandellòs i Tarragona. El total de trens aturats és de quinze i més de 2.000 persones s’han vist afectades. Després de 9 hores d'avaria a la catenària, a les 01.40 hores de la matinada, els tècnics han restablert la circulació ferroviària.

La neu torna a visitar el Pirineu

Per acabar, volem mostrar-vos algunes imatges de la nevada imprevista a la Cerdanya i a punts de l’Alt Urgell. Quan la precipitació ha arribat a l’alta muntanya, s’ha transformat en neu a cotes de fins a 1.600 metres, una altura que els meteoròlegs no havíem previst. Fins a 18 cm de neu nova s’han acumulat a les cotes altes de la Cerdanya. Recordem que aquest cap de setmana de la Pasqua tanquen la majoria d’estacions d’esquí.


Comentaris

envia el comentari