Volen remolcar un iceberg des de l’Antàrtic fins als Emirats Àrabs

Un empresari milionari retén proveir amb aigua potable al voltant d’un milió d’habitants a una de les zones més àrides del planeta, concretament al golf d’Oman

L’empresari Abdulla Alshehi vol remolcar aquest any un petit iceberg des de l’illa de Heard, a l’Antàrtic, fins a la Ciutat del Cap (Sud-àfrica) o fins a Perth (Austràlia). La intenció del milionari és establir una prova per tal que, en un futur, es desplaci un enorme bloc de gel des del mateix indret en direcció a la zona costanera dels Emirats Àrabs Units, al golf d’Oman, segons informa Euronews. Aquest trajecte de 8.800 quilòmetres es faria amb l’ajuda de vaixells remolcadors. Els especialistes serien els encarregats de recollir l’aigua desfeta en el desplaçament.

Aquest projecte està valorat en aproximadament uns 150 milions de dòlars. Pel que fa a les característiques del glaç que es transportaria fins als Emirats Àrabs es tracta d’una porció d’uns 2 quilòmetres de llarg per 500 metres d’amplada. Alsheshi pretén proveir amb aigua potable al voltant d’un milió d’habitants durant 5 anys al golf d’Oman, una de les zones més àrides del planeta.

La decisió del trasllat de l’iceberg s’envolta també en el context de les greus sequeres que viu la franja costanera dels Emirats Àrabs Units, amb 120 l/m² de mitjana anual i amb el risc de patir greus conseqüències els propers 25 anys, degut al ritme insostenible de consum d’aigua que hi ha. Mentre per una banda la filtració d’aigua marina suposa un gran inconvenient econòmic i ecològic, per l’altra el desplaçament del bloc de gel suposaria una bona viabilitat en aquests dos aspectes.

L'iceberg mesura 2 quilòmetres de llarg per 500 metres d'amplada
L'iceberg mesura 2 quilòmetres de llarg per 500 metres d'amplada | Arxiu

 

«Segons la nostra anàlisi, serà més barat portar aquests icebergs que utilitzar aigua dessalinitzada; les plantes dessalinitzadores  requereixen enormes inversions i signifiquen el bombeig de gegantines quantitats d’aigua cap al golf, matant peixos i la vida marina», va explicar l’empresari Abdulla Alsheshi.

Dels errors se n’aprèn

El 1975 a Aràbia Saudita va tenir lloc un projecte semblant a l’actual. Aquella proposta va ser nefasta, ja que va estroncar-se  pels problemes tècnics que va haver-hi. Ara, l’empresari ha volgut aprendre dels errors d’anys enrere i la seva intenció és que no es trenqui el bloc de gel en el seu trajecte, afegint-li un enorme arc metàl·lic per tal de garantir la seva seguretat.

El milionari Alsheshi té perspectives optimistes una vegada l’iceberg hagi arribat al golf d’Oman. L’empresari creu que suposaria una atracció turística destacable i una millora de l’agricultura i del clima de la zona, és a dir, una baixada de temperatures que implicaria a un augment de les precipitacions.

També et pot interessar...