Reobren el camí del congost de Mont-rebei vuit dies després de l'esllavissada

La zona torna a estar oberta al públic des d’avui després que s’hagin retirat les pedres i instal·lat cartells que avisen dels riscos a la zona

El camí del congost de Mont-rebei tancat des de fa vuit dies per una esllavissada ha quedat reobert al públic aquest matí de dijous  després que s’hagin finalitzat les tasques de retirada de les pedres que impedien el pas a la zona, mentre que també s’han instal·lat cartells que adverteixen als visitants dels riscos del camí. 

Aquest punt, ubicat entre les comarques de la Noguera i el Pallars Jussà i molt freqüentat per turistes sobretot en aquestes dates, va patir una esllavissada fa vuit dies que va deixar inhabilitat el camí d’accés a la zona per Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà, sense causar ferits. 

La neteja de les pedres caigudes en aquest camí la va dur a terme manualment ahir dimecres personal del Consell Comarcal del Pallars Jussà i la Fundació Catalunya La Pedrera, titular de l’espai, mentre que els Agents Rurals han vigilat que ningú entrés a la zona aquests dies. 

Un lloc molt freqüentat per visitants i turistes

El Congost de Mont-rebei és molt freqüentat per visitants
El Congost de Mont-rebei és molt freqüentat per visitants | ACN

 

L’allau va tenir lloc a pocs metres d’una de les passarel·les en direcció al congost i van ser treballadors de la mateixa Fundació Catalunya La Pedrera, que gestionen el pàrquing de Sant Esteve, els qui van alertat de l’esllavissada.

Destaca el fet que el Congost de Mont-rebei és un dels espais naturals més freqüentats per milers turistes i visitants a tot el Pirineu durant tot l’any. L’espai compta amb un gran valor paisatgístic i natural i destaca per ser un paratge espectacular ple de desnivells. Milers de persones fan excursions cada any per aquest punt.

El Congost forma part de la Reserva Natural Parcial de la Noguera Ribagorçana-Mont-rebei i es troba a la frontera amb Aragó. És molt atractiu per a escaladors i espeleòlegs ja que s’hi troben enormes parets verticals i algunes coves.  

Les intenses pluges, possible causa de l’esllavissada

El Congost de Mont-rebei ofereix unes vistes espectaculars
El Congost de Mont-rebei ofereix unes vistes espectaculars | Arxiu

 

La principal hipòtesi dels fets és que les intenses pluges de la primavera hagin pogut provocar l’incident. De fet, les esllavissades de roques i terra han estat especialment freqüents en aquest punt les últimes setmanes.

L’incident més destacat fins ara va tenir lloc a la carretera de Castell de Mur, on van morir dues persones atrapades al seu vehicle.