Es reprodueix per primer cop a Espanya la granota toro, una espècie invasora

L’animal està considerat una de les espècies més nocives del planeta i s’ha reproduït al Delta de l’Ebre per primera vegada a tot l’estat espanyol

La granota toro, una espècie invasora originària d’Amèrica del Nord, ha estat detectada per primera vegada a tot l’estat espanyol. Concretament, s’han trobat en tres llacunes del Delta de l’Ebre capgrossos d’aquest amfibi que els experts consideren com una de les 100 espècies més nocives del planeta pel seu impacte ecològic. 

Així ho ha confirmat la Generalitat després que el passat 14 de juny es van detectar 4 capgrossos en tres llacunes del Delta de l’Ebre. El Servei de Fauna i Flora i el Parc Natural del Delta de l’Ebre van activar el protocol per confirmar la presència de l’espècie, i els resultats genètics de l’Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) han confirmat que es tracta d’aquesta granota.

Per què és tan nociva aquesta granota?

Aquest amfibi està considerat molt nociu a nivell ecològic perquè depreda altres espècies autòctones i en desplaça d'altres, ocupant espai i concentrant recursos. La hipòtesi més probable sobre l'origen dels exemplars és l'alliberament d’adults o de capgrossos per part de particulars. 

Prohibida la tinença i comerç de la granota toro

Imatge d'un exemplar adult de granota toro
Imatge d'un exemplar adult de granota toro | Arxiu

 

La Generalitat recorda que la legislació vigent prohibeix expressament la seva tinença, transport, tràfic i comerç, així com l'alliberament al medi natural. La granota toro figura al Catàleg espanyol d'espècies exòtiques invasores i al llistat del Reglament del Parlament Europeu i del Consell sobre la prevenció i la gestió de la introducció i propagació d’espècies exòtiques invasores.

És la primera vegada que es constata la reproducció d'aquesta espècie en tot l'estat espanyol, però a Catalunya s'havien localitzat puntualment exemplars adults. Se'n van trobar l'any 1999, a Collserola i, el 2012 al Delta de l’Ebre. En tots dos casos es van anar controlant. 

L’animal s'ha introduït com a invasor en altres zones d'Amèrica i Euràsia. El seu hàbitat natural correspon a masses d'aigua permanents com a llacs i pantans.