Retiren milers de carpins daurats del Pantà de Vallvidrera

És un fet insòlit que hagin fet un abocament tan massiu d’aquesta espècie exòtica en aquest lloc i els biòlegs del Parc ho consideren un delicte ecològic
Els carpins daurats són una espècie exòtica i invasora | Parc Natural de Collserola

 

Aquesta setmana s’han dut a terme unes tasques laborioses per netejar el Pantà de Vallvidrera, al Parc Natural de Collserola, dins el terme municipal de Barcelona, després de descobrir-hi milers de carpins daurats que han modificat per complet el ecosistema d’aquest paratge.

 

Són peixos vermellosos, menuts i naturals de la Xina. És un peix decoratiu, dels que podem tenir en un aquari i a Catalunya està considerada com una espècie invasora. Malgrat això, algú va avorrir els seus peixos d’aquari i va decidir abocar més de 4.000 al pantà, un espai que havia estat rehabilitat recentment per ser la casa d’amfibis autòctons, ocells d’aigua i flora aquàtica autòctona.

 

Aquesta acció irresponsable i il·legal ha destrossat anys de feina per recuperar la biodiversitat d'aquest indret, i fins i tot ha canviat el color de l’aigua perquè els carpins destrueixen el fons i aixequen el fang. Abans de l’abocament l’aigua era transparent. Aquests peixos a més, han devorat l’aliment del pantà, els ous d’espècies autòctones i han expulsat els animals propis de l’espai.

 

Durant 3 dies s’ha usat la pesca elèctrica per capturar el màxim de carpins

El pantà de Vallvidrera en el seu millor estat de conservació | @MiBarcelona

 

Per aturar aquesta amenaça ecològica, un grup de biòlegs de diferents entitats han estat pescant aquests peixos durant tres dies, a partir de la tècnica de la pesca elèctrica, que els estaborneix i amb una cistella-xarxa els han anat recollint poc a poc. Està sent una feina molt laboriosa i amb una barqueta, la cistella i els dispositius elèctrics han perseguit els carpins.

 

Un cop capturats tots els que puguin, aquests peixos alimentaran ocells protegits d’un centre de recuperació de fauna, a Camadoca. Caldran més tasques de neteja per recuperar l’estat anterior del pantà i s’ha d’investigar qui ha estat el causant d’aquest desastre.

 

La recuperació del pantà de Vallvidrera es va iniciar l’any 1999 i tenia un doble objectiu: recuperar aquest antic equipament i conservar un espai humit, potenciant especialment les espècies d’amfibis, com la reineta, i les plantes pròpies d’espais humits, un ecosistema amenaçat a nivell mundial.