Retiren milers de carpins daurats del Pantà de Vallvidrera

És un fet insòlit que hagin fet un abocament tan massiu d’aquesta espècie exòtica en aquest lloc i els biòlegs del Parc ho consideren un delicte ecològic

Els carpins daurats són una espècie exòtica i invasora
Els carpins daurats són una espècie exòtica i invasora | Parc Natural de Collserola

Aquesta setmana s’han dut a terme unes tasques laborioses per netejar el Pantà de Vallvidrera, al Parc Natural de Collserola, dins el terme municipal de Barcelona, després de descobrir-hi milers de carpins daurats que han modificat per complet el ecosistema d’aquest paratge.

Són peixos vermellosos, menuts i naturals de la Xina. És un peix decoratiu, dels que podem tenir en un aquari i a Catalunya està considerada com una espècie invasora. Malgrat això, algú va avorrir els seus peixos d’aquari i va decidir abocar més de 4.000 al pantà, un espai que havia estat rehabilitat recentment per ser la casa d’amfibis autòctons, ocells d’aigua i flora aquàtica autòctona.

Aquesta acció irresponsable i il·legal ha destrossat anys de feina per recuperar la biodiversitat d'aquest indret, i fins i tot ha canviat el color de l’aigua perquè els carpins destrueixen el fons i aixequen el fang. Abans de l’abocament l’aigua era transparent. Aquests peixos a més, han devorat l’aliment del pantà, els ous d’espècies autòctones i han expulsat els animals propis de l’espai.

Durant 3 dies s’ha usat la pesca elèctrica per capturar el màxim de carpins

El pantà de Vallvidrera en el seu millor estat de conservació
El pantà de Vallvidrera en el seu millor estat de conservació | @MiBarcelona

 

Per aturar aquesta amenaça ecològica, un grup de biòlegs de diferents entitats han estat pescant aquests peixos durant tres dies, a partir de la tècnica de la pesca elèctrica, que els estaborneix i amb una cistella-xarxa els han anat recollint poc a poc. Està sent una feina molt laboriosa i amb una barqueta, la cistella i els dispositius elèctrics han perseguit els carpins.

Un cop capturats tots els que puguin, aquests peixos alimentaran ocells protegits d’un centre de recuperació de fauna, a Camadoca. Caldran més tasques de neteja per recuperar l’estat anterior del pantà i s’ha d’investigar qui ha estat el causant d’aquest desastre.

La recuperació del pantà de Vallvidrera es va iniciar l’any 1999 i tenia un doble objectiu: recuperar aquest antic equipament i conservar un espai humit, potenciant especialment les espècies d’amfibis, com la reineta, i les plantes pròpies d’espais humits, un ecosistema amenaçat a nivell mundial.


Comentaris

envia el comentari