Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Reubiquen una colònia d’orenetes a l’Urgell que es trobaven en perill

Els ocells formen part d’una espècie protegida i es trobaven en 4 nius en una part del monestir de Vallbona de les Monges que estava a punt de caure

Moment en el que els experts reubiquen les orenetes
Moment en el que els experts reubiquen les orenetes | Agents Rurals

 

Els Agents Rurals i tècnics del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat van reubicar la setmana passada diversos exemplars d’oreneta de cua blanca, tant de pollets com de progenitors, que es trobaven en perill en el taulat del monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges, a la comarca de l’Urgell. 

La decisió es va prendre després que els mateixos Agents Rurals observessin onze nius d’aquesta espècie protegida, quatre d’ells actius i en els quals habitaven els animals, just a l’extrem oest del monestir, punt on el voladís del taulat corria perill de caiguda immediata.

Reubicació en el mateix monestir

La reubicació forçosa d’aquesta colònia d’orenetes de cua blanca es va fer en el mateix monestir, a pocs metres de distància, ja que es va constatar que hi havia nius desocupats i es va afavorir el traspàs d’uns nius a uns altres.

Finalment, les orenetes van optar per aquest nou espai en veure els moviments per assegurar el teulat i en comprovar que algunes de les entrades del nius estaven tapades, segons han explicat els mateixos Agents Rurals.

L’oreneta de cua blanca, un ocell migratori típic a Catalunya

L'oreneta cua blanca és un ocell típic a Catalunya
L'oreneta cua blanca és un ocell típic a Catalunya | Arxiu

 

L’oreneta de cua blanca és una oreneta petita de color negre amb brillantors blavoses i la panxa i la gola blanques. Aquest és un ocell migratori típic a Catalunya i a l’hivern emigra cap a l'Àfrica per buscar temperatures més altes

Físicament, el que es veu primer és el carpó blanc, que és el caràcter més útil per a distingir-la d'altres espècies. La cua és més curta i menys forcada que la de l'oreneta vulgar, la qual té la gola roja i no pas blanca. L'oreneta cua blanca cria a l'interior dels pobles i fa els nius de fang poc oberts, al contrari que els de les orenetes comunes.