Imatge d'un riu desbordat per les fortes pluges

Alerta Baix Llobregat: Risc d’inundacions per l’increment sobtat del riu a causa de les fortes pluges

Les pluges i aiguats de les últimes hores a tota la conca del riu Llobregat i el desembassament del pantà de la Baells han fet augmentar molt el cabal

Les pluges i fortes tempestes de les últimes hores han deixat quantitats importants d’aigua en alguns punts, especialment de l’interior, Pirineu i Prepirineu, amb quantitats d’entre 30 i 70 l/m² en alguns casos,  inclús més de forma puntual. Tot plegat caigut en menys d’un dia i això ha fet que els cabals de rius i rieres hagin augmentat considerablement, especialment el riu Llobregat,  on s'ha activat la prealerta del Pla INUNCAT.

En aquest cas, Protecció Civil alerta que el cabal del riu en el seu tram baix va molt ple i pot comportant inundacions a zones properes al riu, guals i passeres al seu pas pel Baix Llobregat. No obstant, tot plegat s’ha agreujat pel fet que el pantà de la Baells està molt ple i s’han hagut de fer maniobres de desembassament, ja que abans de l’arribada de les últimes pluges ja estava al 95% de la seva capacitat. Una barreja de circumstàncies que fan que baixi aigua a dojo i que apropar-se al riu sigui perillós al llarg de les properes hores.

Segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), la previsió d’ahir al vespre era que la Baells passés dels 8 als 13 m³/s, mentre que aquest dijous al matí, el cabal del riu al seu pas per Sant Vicenç dels Horts, al Baix Llobregat, era de gairebé 50 m³/s, molt pel damunt de la mitjana habitual. Al llarg de les properes hores, s’haurà de tenir molta precaució a la zona, ja que, tot i una breu pausa matinal, els xàfecs i tempestes tornaran a la conca del Llobregat a la tarda.