Imatge del riu Besòs inundat el 19 d'abril del 2020

La gran crescuda del riu Besòs canvia el paisatge de la costa de Barcelona, on es freguen els 100 l/m²

Les pluges han estat especialment abundants a la costa i prelitoral barcelonins i nord de Tarragona, amb algunes incidències. L’aigua continuarà caient força hores i dies

Les pluges que no paren de caure des del dissabte  al vespre han afectat especialment les comarques de la costa i prelitoral de Barcelona, així com el nord de les de Tarragona. L’aigua ja ronda els 100 l/m² de forma local en alguns d’aquests punts i, més enllà de rieres i rius més petits, els efectes de tanta aigua caiguda els ha notat el riu Besòs, que diumenge va créixer molt amb inundacions a tota la llera del tram final del seu recorregut, cosa que ha fet que, aquest dilluns, el mar hagi quedat ben tenyit de marró en la seva desembocadura.

Les imatges del Besòs

Un paisatge canviat a causa de la gran quantitat de sediments arrossegats per la força de l’aigua riu avall que ara feia força que no es veia en aquesta zona. De fet, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va haver d’activar la prealerta del Pla Inuncat al Besòs, ja que el riu va entrar en fase d’inundació. Aquestes són algunes de les imatges del mar tenyit de marró i les inundacions:

Incidències i 100 l/m²

Les pluges han estat especialment abundants al litoral i prelitoral de Barcelona i nord de Tarragona,  on també hi ha bufat el vent de llevant moderat, localment amb alguna ràfega forta, especialment si s’ha produït alguna tempesta intensa. Tot plegat ha provocat algunes incidències, sumant-ne al voltant d’unes 150, segons informen els Bombers. La majoria han estat per acumulacions d’aigua, caiguda d’arbres o roques a la via o sanejament de façanes, entre d’altres.

Les inundacions han afectat sobretot zones clàssicament vulnerables del Garraf i Baix Penedès, però també baixos i alguns passos inferiors de l’àrea de Barcelona. On més ha plogut fins ara ha estat al barri del Raval de Barcelona, al Parc Nacional del Garraf o a Vallirana, on es freguen els 100 l/m². Aquestes són les dades provisionals de l’episodi de pluges fins al matí d’aquest dilluns, 20 d’abril, segons els observatoris del Meteocat:

Previsió per a les properes hores

De cara a les properes hores, la llevantada seguirà deixant pluja a molts punts de Catalunya. Al llarg de la tarda, les més importants i localment intenses es concentraran entre Barcelona i Girona, anant a la baixa al sud i Ponent. Dimarts arriba un altre plat fort de pluges i dimecres seria l’últim dia del temporal.  El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès diverses alertes per acumulacions de més de 100 l/m² i ràfegues fortes de vent de llevant.