Identifiquen un estat ecològic «deficient» al riu Onyar al seu pas per Girona

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha elaborat un mostreig al riu al seu pas per la capital gironina i conclou que les condicions de vida són «poc favorables»

El riu Onyar té una molt mala qualitat mediambiental
El riu Onyar té una molt mala qualitat mediambiental | Arxiu

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha emès un preocupant estudi que destaca que el riu Onyar compta amb un estat ecològic «deficient» al seu pas per Girona. Així ho conclou el mostreig que l’entitat ha fet del riu al seu pas per la ciutat i que mostra que l’aigua compta amb una concentració de matèria orgànica i una dinàmica hidrològica estancada. 

En aquest sentit, ANG assegura que les condicions de vida en aquest riu són «poc favorables» degut a que es van trobar molt pocs macrovertebrats, que sempre són uns indicadors naturals de la bona qualitat de l’aigua. En total, es va trobar una poca diversitat d’espècies animals amb una baixa densitat de població. 

Més deixalles que peixos

Segons l’estudi de la mateixa associació, es va trobar una baixa densitat de població de peixos però, per contra, hi havia una concentració elevada de diversos tipus de deixalles, com ara llaunes, plàstics, papers, tovalloletes, ferralla i vidre. Unes dades que donen fe de la contaminació dels humans al medi ambient.

El mostreig s’ha dut a terme aquesta primavera i fa mig any ja se n’havia fet un altre. En tots dos casos, es van obtenir les mateixes dades, posant en evidència la poca diversitat d’espècies animals a l’aigua i la brutícia de la mateixa.

Imatge del riu Onyar al seu pas per Girona
Imatge del riu Onyar al seu pas per Girona | Arxiu

 

En aquest sentit, l’ANG es mostra preocupada per la poca presència dels macroinvertebrats al riu i la troballa d’animals exòtics no autòctons, la vida dels quals també es fa difícil en aquest entorn. Davant d’aquesta situació, l’associació naturalista fa una crida a la població perquè ajudi a mantenir net el riu, mentre que també demana la implicació de les administracions per tal de poder millorar la gestió dels residus que acaben al riu.

L’entitat anirà recollint dades del riu cada sis mesos amb l’ajuda de voluntaris per tal de tenir un control sobre l’evolució de la salubritat de l’aigua de l’Onyar al seu pas per Girona. Aquesta anàlisi s’engloba en el Projecte Rius, iniciativa de ciència ciutadana.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari