Imatge de l'erupció del volcà Cumbre Vieja de La Palma

Rius de lava i cases en flames a La Palma: imatges devastadores

Rius de lava i cases en flames a La Palma: imatges devastadores

Un espectacle aterridor i alhora fascinant. Així descriuen l'erupció del volcà de La Palma aquells que han tingut l'oportunitat de veure-ho de prop. Es tracta, sens dubte, d'un espectacle visual inigualable, tot i que també és un desastre natural que ha obligat a desallotjar 5.000 veïns de l'illa canària.

Els últims moviments sísmics feien pensar en una erupció del volcà Cumbre Vieja, que va acabar succeint ahir a les tres i deu de la tarda després de cinquanta anys adormit. En qüestió d'hores, la lava va formar rius que van arrasar-ho tot al seu pas. «Nombroses cases han quedat destruïdes», adverteix el govern canari.

Encara no hi ha una xifra estimada, però només a El Paso, un dels municipis afectats, es compten almenys vint habitatges que han quedat totalment destrossades. En total podrien ser unes cent cases, però és un càlcul aproximat. L'únic que sabem del cert és que aquests veïns trigaran molt a poder tornar a casa seva, si és que poden.

Imatge de l'volcà en erupció amb la ciutat als seus peus de nit

Erupció de l'volcà a La Palma

Renta baixant cap a les cases

Cases amb foc darrere a La Palma (Gran Canària)

La galeria d'imatges mostra la fascinant i alhora devastadora explosió de lava que ha cobert el territori adjacent al volcà. És la primera vegada que els espanyols assistim a una erupció volcànica d'aquestes dimensions en directe. A les fotos es veu el foc avançant i engolint-ho tot al seu pas.

Les cases acaben consumides pels rius de lava que baixen del cràter i que, a més, estan provocant incendis als boscos del voltant. Per ara no es preveuen noves erupcions i les colades de lava es dirigeixen cap al mar. Un cop allà, el material volcànic deixa de ser perillós, segons els experts.

De fet, expliquen que, malgrat tot, ha estat un escenari favorable en comparació amb el que hauria estat si hi hagués hagut una erupció explosiva. Tot i que s'han obert diverses fissures, el normal és que convergeixin en una de sola. Ara aquest corrent avança ràpidament i tard o d'hora acabarà arribant al mar.

Un sentiment agredolç

«És un sentiment agredolç, perquè es tracta d'un espectacle de la natura sense inigualable, però alhora és molt trist, perquè les persones que han treballat tota la seva vida estan veient com la lava ho arrasa tot». Així ho explica Nemesio Pérez, de l'Institut Vulcanològic de Canàries.

Els experts creuen que no hi haurà pèrdua de vides humanes, però sí un gran dany estructural. «Canviarà la geografia de l'illa, que es podria estendre uns quants metres quadrats més», diu Pérez. Calculen que l'erupció durarà entre algunes setmanes i alguns mesos més.

Per la seva banda, Mariano Hernández, el president del cabildo d'El Paso, que és un dels llocs més afectats, ha descrit la situació com «desoladora». Ha dit que «la lava es menja literalment habitatges, infraestructures i cultius que va trobant al seu pas».

La lava entrant a les cases

L'erupció del volcà de La Palma ha deixat imatges impactants com la d'un riu de lava arribant fins a les portes d'una casa. La lava comença a entrar a la casa lliscant per les escales fins que cau a la piscina. El vídeo s'ha fet viral a les xarxes socials.

Un altre vídeo molt espectacular és el que mostra la colada de lava arribant a alguns habitatges des de La Palma. A més d'engolir diverses cases, la lava està obligant a tallar carreteres, tal com informa la Guàrdia Civil. També hi ha imatges de la colada a la zona de Cabeza de Vaca.

Mentre alguns es delecten davant d'un espectacle visual indiscutible, altres pateixen les devastadores conseqüències de l'erupció. Els afectats es lamenten d'haver-ho perdut tot en qüestió de minuts. La Creu Roja adverteix de les seqüeles psicològiques que suposarà aquest fenomen.