IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

EN DIRECTE: Rius al límit, talls, inundacions i esllavissades pel fort temporal de llevant a Catalunya

Hi ha diverses carreteres, carrils o línies de tren tallats i preocupa la situació del riu Daró. En alguns punts ja se superen els 150 l/m² en tot l'episodi i encara queden hores de pluja

Imatge d'un temporal de mar a Tossa de Mar
Les pluges i el temporal de mar estan provocant inundacions | Robby Geebelen

El temps continua ben complicat aquest dimarts, 21 d’abril, dia en què vivim el plat fort del temporal de llevant a Catalunya. Les pluges no han parat de caure des de dissabte a la tarda a molts punts i això ha fet que, amb el reforçament de les precipitacions, alguns rius i rieres hagin crescut massa i baixin desbocats amb perill de desbordament o inundacions. Preocupa especialment la situació del riu Daró al seu pas per la Bisbal d'Empordà, que es troba al límit de desbordament. El riu Gaià ja s'ha desbordat en alguns trams de l'Alt Camp amb imatges espectaculars.

Talls en carreteres i trens

També hi ha inundacions i talls en algunes carreteres. Durant la tarda, hi ha un carril tallat a l'AP-7 a Castellví de la Marca (Alt Penedès) en sentit sud per la caiguda d'un arbre; tallada l'AP-7 en sentit sud a Subirats (Alt Penedès) per la caiguda d'un arbre; tallat el ramal de sortida de la C-32 a Viladecans (Baix Llobregat) en sentit sud per inundacions; Tallada la C-31 a Ullà (Baix Empordà) per inundacions; tallada la GIV-6321 a Albons (Baix Empordà) per esllavissades; pas alternatiu a la C-26 a Navès (Solsonès) per despreniments i pas alternatiu a la C-12 a Flix (Ribera d'Ebre) per esllavissades . Aquest matí també hi ha hagut problemes per despreniments a la carretera de la Rabassada a Barcelona i un carril tallat a la Ronda Litoral per inundacions. 

Pel que fa als serveis ferroviaris, les afectacions són nombroses als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La línia R6 d'Igualada funciona entre les estacions de Plaça Espanya i Piera, mentre que la línia R5 de Manresa funciona entre les estacions de Plaça Espanya i Olesa a causa d'un despreniment amb servei substitutori per carretera als trams afectats. També la línia del Vallès té problemes per una esllavissada a l'estació de la Floresta. Les línies S1 i S2 s'aturen a totes les estacions, mentre que la L6 ha quedat suprimida. 

Per la seva banda, els Bombers han atès quasi més de 250 avisos tot aquest dimecres derivats de les pluges, sobretot per acumulació d’aigua, caigudes d’arbres, alguns esfondraments o sanejaments, entre d’altres. En alguns punts de Barcelona, extrem nord de Tarragona i sud de Girona ja s’han recollit entre 100 i 200 l/m², unes xifres que aniran pujant les properes hores.

Rècord i ensurt a Barcelona

Les pluges estan afectant especialment l'àrea metropolitana de Barcelona, on se superen àmpliament els 100 l/m² a molts punts. Tanta aigua ha fet que s'hagi assolit un rècord a la capital catalana, concretament a l'Observatori Fabra on, amb els més de 160 l/m² acumulats provisionalment en aquest episodi, s'han assolit ja els 200 l/m² aquest mes, convertint aquest abril en el més plujós dels més de 100 anys d'història de registres. El terreny està molt saturat d'aigua i hi ha hagut una esllavissada a Les Planes que ha atrapat alguns vehicles aparcats, mentre que el pantà de Vallvidrera s'ha desbordat. 

Alertes activades i pluja a dojo

La previsió indica que el temps no millorarà gens aquestes properes hores, sinó que encara empitjorarà més. Les pluges cauran a gran part de Catalunya de forma general i extensa, amb les més discretes i intermitents al sud de Tarragona i de Lleida. Les més abundants i intenses tindran lloc entre Barcelona i Girona, on es poden acumular entre 100 i 200 l/m² en tot l’episodi, així com en algunes zones del nord de Tarragona i extrem est de Lleida. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té alertes activades en aquest sentit: 

Molt de compte amb rius i rieres, ja que plou sobre mullat i ja van ben plens a hores d’ara en molts casos. Poden haver-hi inundacions als voltants dels rius, mentre que la pluja i el desgel (neva a cotes molt altes del Pirineu) faran que els pantans, molts dels quals es troben gairebé plens, encara pugin més. 

Pel que fa al vent, bufarà de llevant i es reforçarà al llarg de la tarda, especialment a la Costa Brava i la de Barcelona, així com zones elevades. Tot plegat provocarà un dur temporal de mar en aquests punts, amb situació complicada a tota la costa catalana. Les onades poden superar els 4 metres d’altura entre Barcelona i Girona, amb alertes activades per part del SMC. Dimecres quedaran restes d’inestabilitat però el temps anirà millorant clarament. Clica aquí per llegir la previsió del temps completa per a les properes hores.


Comentaris

envia el comentari