La població més càlida de Catalunya es troba a les Terres de l’Ebre

Roquetes és el municipi amb la temperatura mitjana anual més alta del país, a causa de la seva situació geogràfica, i aquest mes d’agost ha batut un rècord de temperatura màxima

La població on fa més calor de Catalunya és al sud del país
La població on fa més calor de Catalunya és al sud del país | Arxiu

Quan arriba l’estiu i la calor és emprenyadora, és inevitable preguntar-se on és el punt més càlid de Catalunya, al mateix temps que els amants del fred es pregunten quin és l’indret més fred. En aquest article es descobriran les causes d’aquest sorprenent fet.

 

Per conèixer llocs amb temperatures insòlites cal que hi existeixi un observatori meteorològic que reuneixi un conjunt de dades meteorològiques com la temperatura, la humitat, la precipitació acumulada i la velocitat del vent, per a un període de temps llarg com uns 30 anys aproximadament. D’aquestes mesures s’elabora una mitjana de totes les temperatures diàries durant aquest període de temps, el resultat del qual és la Temperatura Mitjana Anual.

 

Gràcies al treball i la constància de l’observador meteorològic que ha anotat les dades de temperatura durant aquest temps, coneixem actualment quin és la població més càlida de Catalunya. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que és la institució que coordina la Xarxa d’Observadors Meteorològics del territori català, l’indret més càlid es situa a Roquetes(Baix Ebre) amb una temperatura mitjana anual superior als 18º.

 

L'observatori de l'Ebre va superar el seu rècord de temperatura màxima a l'agost
L'observatori de l'Ebre va superar el seu rècord de temperatura màxima a l'agost | Arxiu

 

El punt més tòrrid de Catalunya

L’observatori centenari de l’Ebre és l’encarregat de mesurar la temperatura d’aquest punt. Tot i que aquesta temperatura sembli molt agradable, cal tenir en compte que és la mitjana dels dies freds de l’hivern i dels càlids de l’estiu.

 

Tot i així, aquesta instal·lació registra cada any temperatures superiors als 40º durant l’estiu i poc fred durant l’hivern, a causa del seu emplaçament al costat del riu Ebre, relativament a prop del mar i en una zona molt ventosa, el qual permet un clima molt suau i càlid en aquest punt.

 

A més, a principis d’aquest agost el poble de Roquetes i el seu observatori va mesurar la temperatura més alta d’un agost de tota la seva sèrie històrica de mesures. Mai abans en aquest mes s’havien assolit els 42,3º, en concret el 4 d’agost. Aquell dia l’observatori de l’Ebre va apuntar-se la segona temperatura més elevada en tota la seva història, per sota els 43º enregistrats el 7 de juliol de 1982.

 

Més calor a Roquetes que a Barcelona

La ciutat de Barcelona té un clima molt agradable i estable
La ciutat de Barcelona té un clima molt agradable i estable | Alfons Puertas

Per altra banda, una altra dada interessant a tenir en compte és si comparem la temperatura mitjana anual de la ciutat de Barcelona amb la de Roquetes. A primera vista es diria que Barcelona gaudeix d’un clima més càlid i agradable, amb una temperatura força estable tot l’any, hiverns suaus, estius calorosos i amb les nits més xafogoses i càlides de tota Catalunya.

 

En aquestes condicions l’àrea més poblada de Catalunya seria la més càlida? La realitat és que la mitjana anual de Barcelona és un grau i mig inferior a la de Roquetes, 16,5º.

 

En conclusió, Roquetes al peu de les muntanyes dels Ports, a la llera del riu Ebre i ben a prop de la seva desembocadura, coincideix com l’indret de Catalunya més càlid i un dels que més es sobrepassa l’excepcional valor dels 40º.

 

Les causes principals d'aquest fenomen són la seva posició geogràfica al sud de Catalunya, en plena depressió de l’Ebre on descendeix tota la calor de Ponent a l’estiu, és una zona castigada pel Mestral que impedeix a l’hivern es registrin temperatures baixes i està situada prop del mar Mediterrani que suavitza molt la temperatura d’aquest territori.


Comentaris
Alex
Completament erroni. El lloc més càlid de cat és el centre de Barcelona, els 16,5 graus comentats corresponen a l'Observatori Fabra!! El Raval I Can Bruixa tenen mitjanes superiors als 18 graus.

envia el comentari