Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge dels satèl·lits Starlink al cel nocturn

Què és l’espectacular tren de llums que es veu a l’espai de nit i que sorprèn a molta gent?

El conjunt de puntets en una perfecta línia recta que es veu al cel nocturn té una evident explicació científica

Imatge dels satèl·lits Starlink al cel nocturn
Els satèl·lits Starlink han sorprès molta gent aquests dies | Twitter

Molta gent s’ha quedat sorpresa aquestes últimes nits quan ha mirat al cel i ha vist passar una estranya línia perfectament recta de puntets de llum en constant moviment. En alguns casos, s’ha especulat sobre si es tractaria d’un seguit d’asteroides, inclús d’objectes no identificats a l’espai. Però la realitat és ben diferent, ja que es tracta d’un fenomen artificial fruit de la mà de l’home. 

En concret, es tracta dels satèl·lits Starlink que orbiten la Terra amb l’objectiu de millorar les connexions i cobertures d’internet a gran velocitat a tots els racons del món, inclús els més remots. El tren de satèl·lits que hem pogut veure aquests darrers dies a Catalunya són els Starlink 6, conformats per un total de 60 naus que han deixat aquestes espectaculars imatges  des de diferents punts del món:

El projecte dels satèl·lits Starlink

Els satèl·lits Starlink són un projecte de l’empresa SpaceX que busca llançar milers de naus espacials orbitant al voltant de la Terra per apropar l’alta velocitat d’Internet a tots els racons del món, des de les grans ciutats fins a les zones boscoses o del mar més remotes. Actualment hi ha 400 satèl·lits d’aquest tipus en òrbita i en total hi ha previst llançar-ne prop de 12.000 fins a l’any 2030.

Els que hem pogut observar darrerament pertanyen al ramal de Starlink 6 que van ser llançats el passat 22 d’abril. Elon Musk, CEO de SpaceX, va tenir aquesta brillant idea que millorarà la vida de moltes persones, però que no s’ha salvat de la polèmica perquè molta gent opina que tants puntets de llums al cel eclipsaran el cel estrellat de nit. En definitiva, contaminació lumínica des de l’espai. En aquest enllaç podeu consultar la situació actual dels satèl·lits al cel i el trajecte que faran al llarg de les properes hores.