Seguirà la forta calor tot el mes d’agost?

Malgrat l’onada de calor, els mapes insisteixen en un mes amb temperatures força normals per l’època i precipitacions superiors a punts de muntanya

Es preveu un agost amb calor força normal per l'època
Es preveu un agost amb calor força normal per l'època | Arxiu

L’arribada de l’onada de calor ha coincidit precisament amb l’inici del mes d’agost, i sembla que tot plegat s’allargarà força dies. Però seguiran aquestes elevades temperatures el que queda de mes? Els mapes meteorològics a llarg termini segueixen indicant que tindrem un agost amb temperatures normals per l’època i precipitacions similars o superiors a punts de muntanya. 

Així ho indiquen els mapes del model de predicció estacional americà NOAA, un dels més prestigiosos i fiables en aquest camp a nivell internacional. Tot i que costi de creure aquesta previsió estacional a causa de la forta calor que patim aquests dies, aquesta ha estat la tendència que han marcat els mapes des de l’inici de l’estiu, i segueixen insistint en això.

Per ara, sembla que la forta calor i el sol es mantindran ben bé fins a mitjans de la setmana vinent, però a partir de llavors podríem patir ja canvis en el temps amb temperatures més normals per l’època i un augment de la inestabilitat. Ho anirem seguint amb molta atenció.

Cal recordar, però, que aquests models són a llarg termini i que el seu marge d’error és ampli. Per tant, poden no complir-se al peu de la lletra i patir alteracions. Tocarà fer balanç quan acabi l’estiu per veure si tenien raó, ja que els darrers mesos han estat força encertats. 

Un agost sense grans alteracions de temperatures i precipitacions

Mapa de l'anomalia de la temperatura prevista per aquest agost
Mapa de l'anomalia de la temperatura prevista per aquest agost | NOAA

 

Segons NOAA, les temperatures es mantindrien més o menys normals per l’època sense grans calorades, inclús més fresques de l’habitual a la cara nord del Pirineu de Lleida. Això voldria dir que, en general, després d’aquesta forta calorada continuaríem tenint calor, però la normal per aquestes dates. 

Pel que fa a les precipitacions, els mapes indiquen un mes més mogut a punts de muntanya, especialment del Pirineu i del nord-oest del país. En general, sembla que tindríem un agost normal pel que fa a les dades de pluja, però amb més xàfecs i tempestes del previst a muntanya, que podrien arribar a més zones. Una previsió que seguiria amb la tendència dels últims mesos. 

Mapa de l'anomalia de precipitació prevista per aquest agost
Mapa de l'anomalia de precipitació prevista per aquest agost | NOAA

 

Pel que fa a la resta de l’estat, on també estan patint l’onada de calor aquests dies, els mapes indiquen força similituds amb Catalunya. És a dir, temperatures normals per l’època o inclús més baixes a zones del centre de la península. Pel que fa a les precipitacions, en caurien força més de les habituals a punts de muntanya del nord, sobretot al Pirineu i  l’interior del Cantàbric. 

Resta d’Europa i proper mes

La calor està sent molt intensa al nord i centre d'Europa aquest estiu
La calor està sent molt intensa al nord i centre d'Europa aquest estiu | Arxiu

 

Si fem una ullada a la resta d’Europa, la previsió per Catalunya seria la tònica a la resta de la zona mediterrània, amb precipitacions normals o superiors de forma local i temperatures normals per l’època. Un temps una mica més mogut degut als anticiclons del centre i nord d’Europa, on hi seguiria la calor atípica amb força sequera. 

De cara al setembre, sembla que a casa nostra seguiríem la mateixa tònica, tot i que els models indiquen que podria ser un mes més plujós de l’habitual. Veurem què acaba passant.


Comentaris

envia el comentari