IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

S'elabora un projecte per la conservació del tritó del Montseny

Aquest amfibi és una espècie catalogada en perill crític per la Unió Internacional per la Conservació de la Natura i només es troba al parc del Montseny

Tritó del Montseny | cedida

La Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i el Zoo de Barcelona presenten el projecte Life Tritódel Montseny. Aquest projecte busca millorar l'estat de conservació de l'amfibi i el seu hàbitat de ribera i tindrà una durada de quatre anys, fins al desembre de 2020. El pressupost total és d’uns tres milions d’euros. Un 60% de l’import provindrà de la Unió Europea  i un 40% dels socis.

Aquest tritó, endèmic del parc i reserva de la Biosfera del Montseny, és una espècie catalogada "en perill crític" per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN). És un dels dos amfibis més amenaçats d'Europa, juntament amb una granota endèmica de l'illa grega de Karpathos (Pelophylax cerigensis). La mida estimada de la població no excedeix els 1.500 exemplars adults i la seva àrea de distribució és petita i fragmentada, inferior als 5 quilòmetres lineals i amb una àrea total menor de 8 km2. Tanmateix, el tritó del Montseny està adaptat als rierols de muntanya i depèn d'un hàbitat pur i original, que es veu afectat per les amenaces vinculades al canvi climàtic i a les activitats humanes. Tot i que a finals del segle passat va desaparèixer una població, probablement a causa de la manca d'una regulació de flux hídric regular, actualment la majoria de les poblacions semblen estables, tot i que alguna d’elles està en estat molt desfavorable, fet que podria indicar existència de canvis microambientals adversos.

El projecte preveu la compra de terrenys o la compensació dels drets d'ús on viuen poblacions de tritó Montseny amb amenaces evidents. També s’implementaran acords de custòdia del territori amb els propietaris. Amb aquesta acció es busca generar responsabilitats entre els propietaris i l'òrgan gestor per conservar i utilitzar de manera sostenible i respectuosa els recursos i els valors naturals de l’àmbit territorial del tritó, enfocat bàsicament a la millora de l'hàbitat de ribera i al ús responsable de l'aigua. Entre les accions de conservació programades destaquen elaborar el Pla de Recuperació del tritó del Montseny i la inclusió de l’espècie a la Directiva Hàbitats; implementar el Sistema d'informació i la base de dades de biodiversitat; remodelar els sistemes de captació i distribució de l'aigua per assegurar un cabal ecològic mínim a la zona on viuen durant els mesos més secs; instal·lar un sistema de recollida d'aigua de pluja i aigües grises; implementar filtres verds d'aigües residuals en cases aïllades per millorar la qualitat de les aigües dels torrents; afavorir la connectivitat ecològica dels torrents en el seu creuament amb les infraestructures viàries; i millorar l'hàbitat de ribera autòcton i promoure bones pràctiques forestals.


Comentaris

envia el comentari