S’enlaira un satèl·lit per millorar les previsions meteorològiques

El satèl·lit Aeolus és el primer que controlarà i mesurarà tots els vents de la Terra

El coet Vega s'enlaira amb el satèl·lit Aeolus aquesta passada nit des de la Guayana Francesa
El coet Vega s'enlaira amb el satèl·lit Aeolus aquesta passada nit des de la Guayana Francesa | ESA

La nit del dimecres va enlairar-se a la Guayana Francesa, al nord de Sud-Amèrica, un coet amb el satèl·lit europeu Aeolus, un important instrument tecnològic amb la finalitat d’estudiar els vents de tot el planeta. Un cop en funcionament, les dades que enviarà a l’Agencia Espacial Europea seran la peça clau per millorar les prediccions meteorològiques a curt i mitja termini i la modelització dels futurs escenaris del canvi climàtic.

Una eina amb una important missió

Aquesta instal·lació espacial fabricada per Airbus, la mateixa companyia que construeix avions, és molt important per donar informació de la velocitat del vent que recorre el planeta, perquè fins ara no hi havia cap sistema que ho mesurés des de l’Espai.

Amb la finalitat de reduir errors en les prediccions meteorològiques, l’encarregada d’aquest projecte científic, la meteoròloga Anne Grete Straume, confessa que aquest serà molt beneficiós per sectors econòmics com la pesca i l’agricultura, o l’aviació i la industria eòlica.

Aeolus es proposa estudiar el vent en condicions que potser no es pot percebre al cel clar, a molts quilòmetres de la superfície del globus, sense núvols, per mitjà d’un sistema tecnològic molt avançat com és el radar làser (LIDAR), que permetrà localitzar el vent i descobrir la seva física.

El satèl·lit Aeolus recorrerà la Terra estudiant les propietats del Vent
El satèl·lit Aeolus recorrerà la Terra estudiant les propietats del Vent | ESA

 

El treball diari del satèl·lit

El nou satèl·lit donarà voltes al voltant de la Terra a una altitud de 320 quilòmetres i a una gran velocitat de 27.000 quilòmetres per hora, capaç de donar 16 voltes al món en un dia. Recorrerà tota la superfície del globus cada set dies, i en aquest temps el sistema Radar Lidar, batejat com Aladin (Atmospheric Laser Doppler Instrument), controlarà el vent.

Després d’un període de proves i calibratge, el gener del 2019 s’iniciarà l’aplicació del projecte. Durant 3 anys enviarà un feix de llum ultraviolada com un làser a l’atmosfera i, en funció com la llum es reflexa, l’ordinador de l’instrument determinarà la velocitat del vent i si hi ha o no núvols o pols a l’atmosfera.


Comentaris

envia el comentari