ÚLTIMA HORA

🚨 Espanya suma més de 40.000 nous casos de Covid-19 i 492 morts per la malaltia

La crisi climàtica s'agreuja: alarmant rècord de calor mai registrat abans en un setembre

Els valors són els més elevats des de que hi ha registres de finals del segle XIX

Imatge d'una sortida de sol a Verges
Aquest setembre de 2020 ha estat el setembre més càlid en 140 anys de registres, amb una mitjana global de 0,05 ° C més càlid que l'anterior | Àngel Galán

Aquest setembre de 2020 ha estat el setembre més càlid en 140 anys de registres, amb una mitjana global de 0,05°C més càlid que l'anterior setembre més càlid, el de 2019, a tot el món. Les temperatures s'han mantingut molt per sobre de la mitjana en moltes regions del món, fins i tot davant de la costa de nord de Sibèria. a l'Orient Mitjà, en parts de Sud-amèrica i Austràlia.

Pel que fa a Europa, el setembre del 2020 ha estat predominantment més càlid que la mitjana de setembres de 1981-2010. Les temperatures han estat per sobre de la mitjana en els països riberencs de la mar Negra, però també als Balcans occidentals, els Estats bàltics i França. En altres llocs, va ser més fresc que la mitjana en alguns llocs, sobretot a Islàndia.

L'excepció, regions afectades per 'La Niña'

Temperatures més fredes que la mitjana van marcar l'Oceà Pacífic equatorial oriental, coincidint amb l'esdeveniment natural de 'La Niña', que refreda les aigües de l'oceà considerablement i això fa que també repercuteixi amb el temps local, segons informa 'Copernicus Climate Change Service de la Comissió Europea'.

Temperatures desfassades a nivell mundial

En canvi, les temperatures han estat excepcionalment altes per un setembre al nord de Sibèria i els mars de Laptev i Siberià Oriental. Setembre de 2020 continua una sèrie de mesos en què gran part de Sibèria ha tingut temperatures considerablement superiors a la mitjana. En general, també feia més calor del que és habitual en tot l'Oceà Àrtic. Per contra, feia especialment fred al nord de Groenlàndia.

Les temperatures també han estat per sobre de la mitjana a l'Antàrtida, tot i que feia més fred del que és habitual en parts de la Mar de Ross cobertes de gel, així com en un sector a l'oest de la mateixa i en una regió centrada a la Península Antàrtica. No obstant això, hi va haver diverses regions en què les temperatures mitjanes mensuals van estar una mica per sota de la mitjana, en particular sobre i cap al sud-oest de les terres altes de l'Àsia central, sobre el sud de la Xina i sobre gran part de la meitat oriental d'Amèrica de Nord.

Les temperatures a l'oest d'Amèrica de Nord van continuar sent molt més altes que la mitjana: els valors màxims durant el dia van arribar als 49°C al comtat de Los Angeles a principis de setembre. Es van registrar temperatures rècord a finals de mes per Paraguai i el sud de Brasil. Va ser el segon setembre més càlid registrat a Austràlia, després de 2013.

El setembre del 2020 també ha estat extremadament càlid també al Orient Mitjà. Hi ha hagut nous rècords d'altes temperatures a Turquia, Israel i Jordània. Israel ha experimentat el seu setembre més càlid mai abans registrat, i la intensitat i durada de l'onada de calor de setembre a Jordània va ser excepcional. Parts de el nord d'Àfrica i el Tibet també van tenir temperatures molt superiors a la mitjana durant aquest mes.


Comentaris

envia el comentari