Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'una sortida de sol a Verges

La crisi climàtica s'agreuja: alarmant rècord de calor mai registrat abans en un setembre

Els valors són els més elevats des de que hi ha registres de finals del segle XIX

Imatge d'una sortida de sol a Verges
Aquest setembre de 2020 ha estat el setembre més càlid en 140 anys de registres, amb una mitjana global de 0,05 ° C més càlid que l'anterior | Àngel Galán

Aquest setembre  de 2020  ha estat el setembre més càlid  en 140 anys  de registres, amb una mitjana global de 0,05°C més càlid  que l'anterior setembre  més càlid, el de 2019, a tot el món. Les temperatures  s'han mantingut molt per sobre de la mitjana en moltes regions del món, fins i tot davant de la costa de nord de Sibèria. a l'Orient Mitjà, en parts de Sud-amèrica i Austràlia.

Pel que fa a Europa, el setembre  del 2020  ha estat  predominantment més càlid  que la mitjana de setembres  de 1981-2010. Les temperatures  han estat per sobre de la mitjana en els països riberencs de la mar Negra, però també als Balcans occidentals, els Estats bàltics i França. En altres llocs, va ser més fresc  que la mitjana en alguns llocs, sobretot a Islàndia.

L'excepció, regions afectades per 'La Niña'

Temperatures  més fredes  que la mitjana van marcar l'Oceà Pacífic equatorial oriental, coincidint amb l'esdeveniment natural de 'La Niña', que refreda  les aigües de l'oceà considerablement i això fa que també repercuteixi amb el temps local, segons informa 'Copernicus Climate Change Service de la Comissió Europea'.

Temperatures desfassades a nivell mundial

En canvi, les temperatures  han estat excepcionalment altes  per un setembre  al nord de Sibèria i els mars de Laptev i Siberià Oriental. Setembre  de 2020  continua una sèrie de mesos en què gran part de Sibèria ha tingut temperatures  considerablement superiors  a la mitjana. En general, també feia més calor  del que és habitual en tot l'Oceà Àrtic. Per contra, feia especialment fred  al nord de Groenlàndia.

Les temperatures  també han estat per sobre de la mitjana a l'Antàrtida, tot i que feia més fred  del que és habitual en parts de la Mar de Ross cobertes de gel, així com en un sector a l'oest de la mateixa i en una regió centrada a la Península Antàrtica. No obstant això, hi va haver diverses regions en què les temperatures mitjanes  mensuals van estar una mica per sota de la mitjana, en particular sobre i cap al sud-oest de les terres altes de l'Àsia central, sobre el sud de la Xina i sobre gran part de la meitat oriental d'Amèrica de Nord.

Les temperatures  a l'oest d'Amèrica de Nord van continuar sent molt més altes que la mitjana: els valors màxims durant el dia van arribar als 49°C  al comtat de Los Angeles a principis de setembre. Es van registrar temperatures  rècord a finals de mes per Paraguai i el sud de Brasil. Va ser el segon setembre  més càlid  registrat a Austràlia, després de 2013.

El setembre  del 2020  també ha estat extremadament càlid  també al Orient Mitjà. Hi ha hagut nous rècords d'altes temperatures a Turquia, Israel i Jordània. Israel ha experimentat el seu  setembre  més càlid  mai abans registrat, i la intensitat i durada de l'onada de calor de setembre  a Jordània va ser excepcional. Parts de el nord d'Àfrica i el Tibet també van tenir temperatures  molt superiors a la mitjana durant aquest mes.